LÖRDAG 31 MARS 2018

FILMPREMIÄR i Götene!

Vi var många 30-40-talister på biograf Göta Lejon i Götene i måndags, förra veckan, som såg "Filmen om Märta" med underrubriken "Flickan från Holmestad”, regisserad av Leif Olsson. Och vi fick återigen en nostalgikick! Filmen bygger på en fransk pjäs av Jean Jacques Bernard, som utspelar sig i Normandie, men som Leif Olsson bearbetat och förlagt till Holmestad på 30-talet.

Vackra, rofyllda naturbilder från Kinnekullebygden, med filmaren Calle Borg, (Borgfilm), som står för fotot. Fantastiska interiörer, som vi alla kände igen från vår barndom, då allt verkade så mycket enklare. Filmen – en berättelse om ung, olycklig kärlek – beskriver mötet mellan Märta, (Heather Saunders), bondflicka från Holmestad, och John, journalist från Stockholm (Janis Jumblis). John är på tillfälligt besök hos sin farmor, (Karin Bertling) i byn Holmestad. Hon har nyss blivit änka. De båda ungdomarna dras till varandra och Märta blir allvarligt förälskad. Och när Alfred, (Alex Coleman), bondson från Holmestad och tilltänkt äkta make, friar, avvisar hon honom, i en av filmens mest dramatiska scener. Trots att hon vet att John har fästmö i Stockholm, drömmer hon om en framtid tillsammans med honom.

Framtidsdrömmarna får sig en törn, när fästmön, Jenny, en elegant högreståndsflicka, också kommer till Holmestad. Man upplever kontrasterna i de unga kvinnornas liv, och inte minst i deras kläder, där det enkla lantlivet möter storstadens flärd och elegans, påfallande malplacé i lantmiljön. Flickorna blir dock goda vänner, Jenny, (Karin Gillberg), tyr sig till Märta som enda jämnårig att anförtro sig till. Men alla Märtas önskningar krossas obönhörligt, när Jenny en dag berättar att hon är gravid och att John och hon skall gifta sig! En smärtsamt avskalad scen, som ger föraningar om vad som kan hända. Trots att John sedan gifter sig och blir far, vill han envist höra om Märta fortfarande har kvar känslor för honom, då de träffas på tu man hand, men hon vill inte tala om deras sommarminnen. Heather Saunders Märta är en alltigenom gripande och trovärdig rolltolkning, av naturliga skäl centralfiguren i berättelsen. Hon omges av en stark ensemble, av professionella, med filmdebutanten Karin Gillberg som den snälla, men bortskämda storstadsflickan. Alex Colemans porträtt av Alfred, den egensinnige bonden, lämnar en inte oberörd, liksom inte heller Karin Bertling, farmodern, ett ansikte man sett i många filmsammanhang. Gripande också att se Sten Inge Larsson i en av hans sista filmroller, som chauffören i sin B-Ford. Filmen är engelskspråkig och saknar svensk textning, men handlingen inte svår att följa. Vilket ytterligare underlättades av regissörens muntliga kommentarer. Den står i bjärt kontrast till nutidens ofta hysteriska pulserande filmer, genom sin självklara enkelhet, sina ögonblick av meditation och tystnad. Leif Olsson fick för många år sedan idén från sin engelska vän, dramatikern Tony Butterfield, som blev filmens producent. Därför är inspelningen gjord med internationella skådespelare, på engelska. I sin inledning hedrade Leif Olsson både Tony Butterfield och Sten Inge Larsson, som båda lämnat oss.

Detta var en premiär, och filmen visades bara en gång, för Götenepubliken, därför berättade Leif Olsson om filmens tillkomst som avslutning.

Filmen om Märta eller Flickan från Holmestad
Spelfilm 80 min
Språk engelska
Regi. Leif Olsson
Film: Borgfilm
Producent: Tony Butterfield
I rollerna:
Heather Saunders, Janis Jumblis, Alex Coleman, Karin Gillberg, Karin Bertling, Sten Inge Larsson, Ingvar Olzon.
Filmen är inspelad i Holmestad, på Kinnekulle och i Vara

/Biobesökare