FREDAG 30 MARS 2018

Trandans vid Hornborgasjön

Än är våren i sin linda vid Hornborgasjön, en av Europas viktigaste fågelsjöar, en hel del snö kvar och sjön ligger fortfarande istäckt. Tranorna har dock börjat anlända men än så länge inte i samma mängd som tidigare år.Under gårdagskvällen räknade man in 6200 tranor, motsvarande siffra samma dag i fjol var 16600 och året innan 19000 tranor. Den segdragna våren gör att tranorna avvaktar.

Under långfredagen var det soligt och fint väder vid Hornborgasjön om än bitande kallt i vinden, detta avskräckte dock inte alla besökare som ställt kosan hit denna dag för att titta och lyssna på skådespelet.Tranorna brukar anlända från mitten av mars till slutet av april och vid södra änden av sjön där den mest välkända besöksplatsen finns, Trandansen, samlades folk för att titta på tranor och mängder av andra fåglar från olika utsiktspunkter. Här finns även en informationsbyggnad med en utställning om tranorna.

Vid sjöns östra sida ligger Naturum Hornborgasjön, byggd på pelare i vattnet med utställningar om sjöns historia och fågellivet. Här finns även Café Doppingen där man kan avnjuta en god fika i solskenet med utsikt över sjön.