TORSDAG 15 MARS 2018

Filmer om historiska spel från bygden på Götenebio

Under tre måndagar i mars presenterar Leif Olsson filmer från olika föreställningar i Skara och Kinnekulletrakten. Först visades "Det blommande berget" från 1965, och "Krandansen", inför en stor publik. Nu på måndag kväll, den 19 mars, kommer filmer med utdrag ur historiska spel om bygden, som Leif Olsson satt upp: "Sagan om Husaby", "Vägen till Husaby", "Balladen om Jarl Birger", samt Skaraspelet "Lustar och Törnen". Leif Olsson resumerar härmed några delar av sina 50 år som aktiv kulturarbetare.

Två av spelen skildrar Husabys och bygdens historia, alltifrån stenåldern, fram till Olof Skötkonung, ja ända till Gustav Vasas härjningar. "Balladen om Jarl Birger", framfördes på Österängs gård och vid Hönsäter två år i följd. Skaraspelet "Lustar och Törnen", satte Leif Olsson upp vid domkyrkan då Skara firade 1000 år. Spelet uppmärksammades mycket i press och media. Det handlar om biskop Brynolfs liv och gärningar.

Leif Olsson medverkar själv vid visningarna, liksom vid sista visningen, den 26 mars, då det är premiär på spelfilmen "Filmen om Märta" - flickan från Holmestad. Han kommer dessutom att berätta om ett kommande spel, om Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, samt om teaterföreställningen "Systrarna på Kinnekulle". Men närmaste filmkväll är således måndagen den 19 mars.

I de historiska spelen har totalt över tvåhundra amatörer medverkat, samt musiker och professionella. De är de största i Västsverige och har tillsammans lockat över 10.000 åskådare.