TISDAG 13 MARS 2018

Första tranan på plats vid Hornborgasjön

I år kändes det som att våren aldrig ville komma. Men nu är den här. Årets första trana har anlänt till Hornborgasjön. Det viktigaste av alla vårtecken. Tranan sågs landa på Sätunamaden, i sjöns södra del. Om några veckor kommer resten och då börjar dansen.

Snön ligger ännu runt Hornborgasjön, men idag kom äntligen den efterlängtade rapporten. Tranan rapporterades in på eftermiddagen den 13 mars. Det var fågelskådaren Kristian Kjellberg som såg fågeln från köksfönstret. Tranan sågs flyga in och landa på Sätunamaden, i sjöns södra del.

Att det fortfarande ligger snö och is på sjön är självklart ett problem. Tranan kommer att få svårt att hitta föda och en säker sovplats. Men nu töar det och förhoppningsvis är det snart barmark. Tranor klarar dessutom snö och kyla under kortare perioder.

– Vanligtvis kommer den första tranan redan under februari, så detta är lite sent, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Den första tranan tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De stora grupperna tranor som rastar vid sjön väntas anlända först om ett par veckor. Dessa stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser längre norrut i Skandinavien.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, så är det bäst att vänta med ditt besök. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

När den stora massan anländer beror på väder och vind, men i regel finns tranor i mängder på plats i månadsskiftet mars/april. Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 24 mars. Naturum Hornborgasjön öppnar nu på söndag (18 mars).

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län