ONSDAG 7 MARS 2018

”Kinnekulle – det blommande berget” på Göta Lejon i Götene

I det närmaste en fullsatt biosalong såg i måndags kväll Götenesonens, Leif Olsson, film ”Kinnekulle – det blommande berget”. Gissningsvis bestod publiken mest av Kinnekullebor med minnen från ”den gamla goda tiden” då man kunde se röken från kalkbränningen och då den första skolutflykten oftast gick till Munkängarna …

Och vi blev inte besvikna, vi fick verkligen utlopp för vår nostalgi! Förutom de intressanta faktainslagen om geologi, botanik och historia färgades filmen av så-var-det-då-känsla med stor igenkänningsfaktor. Skraltiga gamla lastbilar, små traktorer på fälten, Volvo Amazon, vänstertrafik, krokiga grusvägar, kända vyer och miljöer. Och trots smutsiga och tunga arbetsscener från kalkstensbrytningen var ändå känslan av idyll påtaglig och nog upplevde man även ett sting av saknad. Filmen är sannerligen sevärd och ett utmärkt tidsdokument att visa för yngre generationer t ex för barnbarn, som illustration till berättelser om mor/farföräldrarnas barna- och ungdomsår.

Efter ett fantasieggande mellansnack av regissören, med humoristiska inslag, som lockade till många skratt, fick vi också se ”Krandansen” – en spektakulär föreställning på torget i Götene, med två byggkranar som elegant rörde sig till musik, dirigerade av Leif Olsson. Torget var fyllt av åskådare. Krandansen blev på sin tid mycket uppmärksammad, t o m utomlands. Intressant var också att höra historien bakom, bl a var 30-talet personer involverade; musiker, fyrverkeriexperter, brandkår, kranskötare, filmare, ljudtekniker och inte minst 8 dansare, som uppträdde på byggställningarna.

Båda filmerna finns nu till förfogande på CD/DVD.

/Aino Ahlström