FREDAG 27 OKTOBER 2017

Cycleurope: Köprush efter beskedet om elcykelpremie

Den rekordartade försäljningen av elcyklar efter nyheten om elcykelpremie är större än förväntat. Regeringens elcykelpremie lanserades den 20 september, och har redan gett en ökad rusch efter elcyklar.

– På bara en månad har vi ökat antalet sålda elcyklar med 230 procent till våra återförsäljare. Vi har dessutom kunder som rapporterar ännu större ökningar när det gäller försäljning till konsument, säger Jonas Netterström, VD på Cycleurope Sverige AB som är marknadsledare på elcyklar i Sverige med Crescent och Monark.

Regeringen vill stimulera elcykelanvändandet i Sverige och har därför presenterat en premie på upp till 25 procent av inköpspriset, som ska ges till den som köper en ny elcykel.

Premien gäller retroaktivt från den 20 september i år, det vill säga samma dag som regeringen presenterade nyheten, och kommer att betalas ut från 1 januari 2018.

Redan en månad efter att nyheten om elcykelpremien släpptes syns nu resultat. Och det handlar om rena köprushen efter elcyklar:

– Sedan regeringen presenterade elcykelpremien har antalet sålda cyklar ökat kraftigt. Vi har sålt cirka 230 procent fler elcyklar än samma period i fjol, det är en rekordökning. Enligt de uppgifter vi har från våra största återförsäljare på marknaden speglar det även försäljningen till konsument. Enstaka återförsäljare rapporterar ännu högre siffror, säger Jonas Netterström VD Cycleurope Sverige AB.

Även om Jonas Netterström hade förväntat sig en positiv effekt efter nyheten om elcykelpremien, är han ändå förvånad:

– Ja, dels för att det trots allt bara gått en månad, och dels för att det skrivits relativt lite om premien än så länge. När elcykelpremien blir mer känd tror jag vi får se en än större reaktion på den svenska elcykelmarknaden.

Jonas lyfter att det finns en oro i branschen att Elcykelpremien kan medföra att det kommer in oseriösa aktörer på marknaden, som erbjuder cyklar av sämre kvalité och som brister i säkerhet.

- Det blir viktigt att regelverket för elcykelpremien utformas med utgångspunkt i att det ska vara säkra cyklar som tål att cyklas på länge som rullar där ute. Först då stimulerar premien hållbara transporter som ju är huvudsyftet från regeringens sida.

För ganska exakt ett år sedan startade Cycleurope produktionen av elcyklar av märkena Crescent och Monark i Varberg för att möta den ökade efterfrågan i Sverige. Det handlade också om att öka den egna kompetensen och närheten till cyklister och cykelfackhandlare. Ett beslut man verkligen inte ångrar:

– Vi har hela tiden trott på en gynnsam utveckling för elcykeln, och det här är en av många faktorer som pushar på i rätt riktning. Det känns förstås bra att vi kan erbjuda svensktillverkade kvalitetscyklar till en växande marknad. För samhället innebär det också en stor vinst att fler människor upptäcker elcyklar, bättre folkhälsa och färre transporter med fossilt bränsle, säger Jonas Netterström.

Pressmeddelande från: Cycleurope