MÅNDAG 16 OKTOBER 2017


Jörgen Dolk och Sture Andersson, tidigare klasskamrater i 7:e klass tittar på bilder från sin gamla skola

Fototräff med folkskolan i fokus

Helgen 14-15 oktober genomförde Kinnekulle Hembygdsföreningen sin årliga fototräff i Medelplana bygdegård som tidigare varit skola för Medelplana och Västerplana barn. Temat för årets fototräff var folkskolan som i år firar 175 års jubileum.

Föreningen har under många år fått in ett stort antal bilder från de olika skolorna i hela upptagningsområdet. Bilder från 1800-talets slut och till nutid fanns uppsatta på väggarna i den gamla skolan i Medelplana under helgen.

Under helgen träffades många gamla vänner och tidigare klasskamrater bl.a. Jörgen Dolk från Tanumshede och Sture Andersson från Filsbäck. Jörgen och Sture var skolkamrater i 7-klass och gick då i Gössäters Skola, lärarinnan som de hade hette Ester "Tuttan" Gustavsson. Jörgen bodde då i Medelplana och åkte skolbuss till Gössäter och Sture bodde i Nysäter. På denna tid var den obligatoriska skolplikten 7 år och efter detta var målet att arbeta och tjäna egna pengar.

Många av besökarna hitta sig själv och sina klasskamrater på bilderna och kunde minnas den skoltid som varit. Många goda skratt åt minnena blev det under dagarna. Syftet med fototräffarna är att få in information och bilder samt att skapa en mötesplats för besökarna.

Kaffe med nygräddade våfflor fanns även i år på menyn, våffeljärnet gick varmt och stundtals var det kö i serveringen.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin