ONSDAG 11 OKTOBER 2017

Höstkonsert Hällekis musikkår & Skara Manskör

Hällekis Musikkår och Skara Manskör ger tillsammans en Höstkonsert i Sveriges Lantbruks Universitets aula i Skara den 22 oktober kl. 17:00 i samarbetet med Medborgarskolan.

Hällekis Musikkår och Skara Manskör har tidigare samarbetat, dock är det många år sedan. Därför tycker båda parter att det är dags igen. Programmet är trendigt spretigt med glimten i ögat: traditionella körsånger, känd marschmusik och allt möjligt däremellan. Hällekis Musikkår bildades år 1919 i den gamla bruksorten Hällekis. Redan 1892 fanns här en mässingssextett startad av Hellekis AB. När den lades ned bildades en blåsorkester under namnet Musikföreningen Viljan 1919. 1925 ändrades namnet till Hällekis Blåsorkester, och 1969 ändrades namnet igen, då till Hällekis Musikkår. Idag består kåren av knappt 30 musikanter, och på repertoaren finns både marschmusik och moderna tongångar. Konsertverksamheten innefattar årligen ett antal marschuppdrag, sittande spelningar av underhållningskaraktär samt konserter i egen regi såsom Valborg/1:a maj, Sommarkonserten och Julkonserterna "När det lider mot jul". Dirigent och musikalisk ledare sedan 1994 är Lena Öberg.

Skara Manskör bildades år 1921 på initiativ av den så kallade Skomakarkvartetten som då var verksam i Skara. Repertoaren består av såväl sakrala som profana verk. Kören, som har drygt 40 medlemmar, har utbyte med manskörer från andra länder till exempel Eidsvoll manskör från Norge och med The Dalesmen Singers från Yorkshire. Körens musikaliska ledare och dirigent är Göran Berg och under hans ledning är det övning en kväll per vecka under terminerna. Kören ger årligen en rad konserter i egen regi där julkonserten och vårkonserten är de mest kända.

/Lena Öberg