TISDAG 3 OKTOBER 2017

En blecklåda med Andréexpeditionens knäckebröd

Bland all den proviant S A Andrées polarexpedition medförde fanns så kallat Schumacherbröd, ett runt hårt bröd. Det bakades på Norrlandsgatan i Stockholm. Långt efter expeditionens avresa återfanns 1944 en stor blecklåda på bageriets vind. Man konstaterade att den blivit kvarlämnad, lät öppna den, avsmakade brödet till stor belåtenhet och lödde ihop den igen. Kort därefter hamnade lådan på museet i Gränna.

En motsvarande låda, utan märkning eller proviens, har länge gäckat museet. Kan det vara lådan med bröd, finns det något kvar? Vi kände att den innehöll något, något som lite trögt gled från kant till kant när vi vinklade lådan. Vi gjorde slag i saken och lät Bertil Fong på Fongs Gelbgjuteri i Gränna öppna den åt oss. Spänningen stegrades i takt med att tennfogen smälte och lämnade en glipa under locket. Samtidigt fanns medvetandet om att det kanske inte ens blir en tumme.

Efter tio minuter öppnas locket och en mängd hopknycklat papper möter oss; papper, papper, papper. Men därnere mot botten står upprätt två, med snöre bundna, delvis trasiga förpackningar av Schumachers bröd! Till museets samling kan nu läggas proviant som var ämnat för S A Andrées polarexpedition och det kommer att exponeras i utställningen.

Om vi smakade? Nix, dess konsistens och utseende lockade inte alls. Dessutom är det ju ett museiföremål.

Pressmeddelande från: Grenna Museum