TORSDAG 10 AUGUSTI 2017

Forshems scoutkår på storläger - Jamboree17

I snart en vecka har Forshems scoutkår medverkat på Jamboree17, scouternas storläger på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Att det snart är dags att packa ihop och åka hem tycker deltagarna är lite tråkigt, men för ledarna välkomnas slutet lite mer.Längst med de provisoriska vägarna har deltagarna i byarna byggt sina egna portaler. Det är inget problem med fantasi när det kommer till att bygga en portal. En by har en svängdörr, en annan kår har byggt en bro över ingången, vilket också blir det perfekta stället att hänga på och hälsa på nya kompisar.

Programpassen för deltagarna sträcker sig över hela dagen. Men under lunchen får de går hem och få i sig mer energi. Forshems scoutkår delar by med Halmstad Östra, Lidköping, Vedum och Karlsborg och är tillsammans runt 70 personer. Deltagarna börjar så smått trilla in efter förmiddagens programpass. Det skojas och skrattas högt bland de nya vännerna.Att träffa nya vänner och att man får vara sig själv är det bästa med Jamboree17 tycker Mattias Wallqvist, 15.
- Och att vara med alla kompisar och att släppa allt som finns hemma, säger han.Emil Åstebro, 15 år, är inne på samma spår.
- Att man får komma ifrån huset lite och vara borta med kompisar. Att komma hemifrån och vara självständig, säger han är bäst med lägret.

Förra året var han på ett läger som hette Livat med 5 000 deltagare, så Jamboree17 är hitintills det största lägret han varit på.

Jamboree 17 har 11 000 deltagare från främst Sverige men det medverkar även scouter från bland annat Skottland, Holland, Luxemburg och Tanzania.

Deltagarna är uppdelade i olika åldersgrupper och går på programpass som är anpassade för dem.

Förutom alla programpass har det varit karnevaltåg, lägerbål och konserter. En del byar bjuder in till egna lägerbål vilket gör det lätt att få nya vänner.Ett tema som genomsyrar hela lägret är Free being me som går ut på att lära sig tycka om sig själv precis som man är, ser ut och vara en bra kompis.
- Vi är väldigt nöjda med programmet. Det är mycket sammarbetsövningar, kommunikationsövningar och de får lära sig respekt mot varandra. Det är väldigt värdefullt för dem, säger Anna Ekman, ledare i Forshem scoutkår.Stämningen är det bäst på lägret tycker Rikard Thorstensson, även han ledare.
- Det märks när man varit ute på några läger, det tar några dagar innan de börjar känna varandra i byn, sedan sprider det sig ut till resten av lägret.På dagarna får deltagarna lära sig allt möjligt. Wiktor Johansson, 14 år berättar att han lärt sig bygga en jättekatapult av rep och slanor. Och visst det är lite tråkigt nu när det snart är dags att åka hem tycker han.
- Lite tråkigt är det att åka hem när man fått nya kompisar, men det finns ju många vägar att hålla kontakten på idag.Embla Åhgren är 16 år och är utmanarscout som är den äldsta åldersgruppen bland deltagarna. Det bästa med lägret är de så kallade hubbarna dit deltagarna kan gå och hänga med kompisar när de är lediga, tycker hon.

Men hemresan välkomnas desto mer av ledarna.
- Scouterna tycker det är jättekul och ibland lite jobbigt, de börjar bli lite slitna nu, säger Anna Ekman.

Snabbfakta Jamboree17

Snabbfakta mat
  • Drygt 2000 kg pasta, 1100 kg köttfärs och 550 kg ris. Så mycket går det åt under en typisk middag på Rinkabyfältet.
  • En måltid kräver 2200 kg potatis och varje dag går det åt 6000 kg mjölkprodukter.
Faktaruta
  • Jamboree17 är Scouternas största sommarläger i år, med sina ca 11 000 deltagare
  • En jamboree är ett stort scoutläger. I år deltar även ca 1 000 personer som inte är scouter sedan tidigare, som får pröva på hur det är att vara på scoutläger.
  • Lägret äger rum på Rinkabyfältet i Kristianstads kommun
  • Deltagarna gör stora och små programutmaningar som kretsar kring jamboreens värdeord öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.
  • De flesta lägerdeltagarna bor i byar där de sover i tält och lagar sin egen mat.
  • På jamboreen finns caféer och kiosker där deltagare och besökare kan köpa glass, fika och mat.
  • Andra exempel på aktiviteter är att programmaterialet Free being me som handlar om att stärka självkänsla och ta bort fokus från utseende, danceoke, åka och bada i havet, bygga en stad i miniatyr, hoppa hoppborg och åka hemmagjord karusell.
Artikeln och bilderna framtagna av Scouternas Presstjänst enbart för Hällekis-Kuiren, ett stort tack för denna eminenta service.