LÖRDAG 3 DECEMBER 2016

Kevin Hansen tilldelas FIA:s pris som Rookie of the Year 2016!

18-årige Kevin Hansens briljanta seger i kampen om 2016 års europamästartitel i rallycross, med Peugeot 208 WRX i Peugeot Hansen Academy, har lett honom till utmärkelsen Rookie of the Year 2016, framröstad av Drivers' Commission inom FIA (Fédération Internationale de l'Automobile).

Den yngsta rallycrossmästaren någonsin

För bara sju månader sedan hade Kevin Hansen inte ens körkort. Detta hindrade honom dock inte från att fira sin första säsong inom rallycross supercar med att kamma hem 2016 års europamästartitel. Den unge svensken från Götene har uppvisat en formidabel körskicklighet i sin Peugeot Hansen Academy-drivna Peugeot 208 WRX, där han i år har säkrat fyra segrar och en andraplacering i europamästerskapet, som bestått av fem deltävlingar. Han är sportens yngste europamästare någonsin.

Deltog i världsmästerskapet

Kevin har också deltagit i flera tävlingar inom 2016 World Rallycross Championship. Där har man kunnat se honom närma sig sportens elitnivå genom att hamna nära pallplats vid ett flertal tillfällen. "Kevin har nått en helt ny nivå den här säsongen" säger direktören för Peugeot Sport Bruno Famin. "Det är inte bara hans mognad som fått honom att dominera det här årets europamästerskap, i konkurrens med betydligt mer erfarna rivaler, utan han har också presterat på toppnivå, i världsklass, som vi kunde se i England och Tyskland. Kevin har definitivt satt sig själv på kartan och vi är mycket stolta över att ha tillhandahållit en Peugeot 208 WRX som gjort det möjligt för honom att visa sin rätta styrka."

FIA Rookie of the Year 2016

Den unge europamästaren i rallycross är mycket glad över priset; FIA's experter har tydligen sett och uppskattat vad jag åstadkommit den här säsongen och har fört fram mitt namn för det här priset. Det kändes fantastiskt när jag förstod att jag var den som vunnit! Att följa i fotspåren av någon som Max Verstappen, som har blivit en av Formula 1:s mest lovande stjärnor, är enormt stort för mig och det kommer jag att bära med mig inför nästa steg i min karriär". (Verstappen blev FIA Rookie of the Year 2015)

Ett världspris

"Jag är så fantastiskt glad att Kevin har fått det här priset i konkurrens med förare inom Formula 1 och rally", utbrister den 14-faldiga europamästaren Kenneth Hansen. "Det är ett stort pris och vi känner oss hedrade och stolta. Som hans pappa och mamma, och som stöttat honom fram till detta, är det naturligtvis en känsloladdad stund."

Timmy Hansen, Kevins bror ((2nd, 2015 World Rallycross Championship) säger "Kevin har verkligen imponerat den här säsongen och det här priset är ett bevis på att hans ansträngningar har uppmärksammats av proffsen inom motorsporten. Det har han verkligen förtjänat!"

Graham Rodemark - Team Manager för Peugeot Hansen Academy - har mycket nära följt Kevin Hansens karriär från debuten i England 2013 till den här säsongen. "Kevin har jobbat så hårt sedan sin debut som 14-åring och han har satsat 100 procent både på banan och utanför. Detta utan att rubba sin skolgång."

Sébastien Loeb, niofaldig rallyvärldsmästare och medlem I Team Peugeot Hansen: "Kevin är så avslappnad, mogen och fullt kapabel till att hantera stress. Han håller sig lugn mellan racen, älskar det han håller på med och är redan väldigt snabb. Helt säkert har han en ljus framtid som väntar. "

Priset delades ut igår kväll i Wien på en galakväll i FIA:s regi.


Pressmeddelande