TORSDAG 19 MAJ 2016

Västgötaturen – ett Skaraborgssamarbete mellan kommunerna och besöksmålen

Västgötaturen – ett fantastiskt familjeäventyr i fem delar. Det är programförklaringen för årets samarbete mellan Turistrådet Västsverige, kommunerna i Lidköping, Skara, Skövde, Karlsborg, Mariestad och Töreboda och regionens fem stora besöksmål. Genom att göra gemensam sak över kommun- och företagsgränser hoppas man kunna locka ännu fler svenska och norska barnfamiljer till Skaraborg i sommar.

Läckö Slott, Skara Sommarland, Arena Skövde Äventyrsbad och Karlsborgs fästning har samarbetat sedan 2013. Det började med gemensamma rabatter på inträde om besökaren kunde visa upp en biljett från någon av de andra anläggningarna. 2014 och 2015 fortsatte samverkan med gemensamma sommarkampanjer, där kommunerna och Turistrådet Västsverige stöttade med finansiering och projektledning. 2016 har man utökat gruppen med ytterligare en aktör i form av Göta kanal.

Rabattkort, tävlingar och kampanjsajt

I konceptet Västgötaturen ingår bland annat Västgötakortet, som innehåller en rad rabatter både hos de fem deltagande besöksmålen och till andra besöksmål i regionen. Detta kort finns för utskrift på kampanjsajten och kommer också att vara tillgängligt på de fem besöksmålen samt på turistbyråerna. Filmer för Youtube och sociala medier har också tagits fram liksom en Instagram-tävling som går ut på att besökarna samlar pins på vart och ett av besöksmålen. Totaltbudget i Västgötaturen är ca 1,6 miljoner.

- Tillsammans med konceptet Västgötaturen har vi skapat en mycket positiv samverkan i Skaraborg, detta ska vi fortsätta att utveckla framöver. Det är tillsammans och via olika samarbetsformer likt detta initiativ som vi på bästa sätt kan sätta Skaraborg på kartan som besöksmål. Vi ser att allt fler besökare både inom Sverige men även internationellt hittar till Skaraborg och det är viktigt att vi på olika sätt synliggöra alla fantastiska besöksmål i området. Vilket denna samverkan och kampanj är ett bra exempel på, säger Jim Josefsson, VD Destination Läckö Kinnekulle AB.

- Barn är för oss på Läckö Slott är en prioriterad målgrupp och vi har under senaste åren utökat pedagogiska äventyr på såväl slottet som i naturum. Det känns utmärkt att vi i denna kampanj belyser olika besöksmål gemensamt och hoppas nu att ännu fler barnfamiljer upptäcker våra verksamheter och kvalitéer, säger Magnus Lönnroth, VD Stiftelsen Läckö Slott.

- Med Västgötaturen har vi ett riktigt bra erbjudande. Hela samarbetet ligger dessutom i linje med hur vi vill att varumärket Västsverige ska marknadsföras: Att sätta de stora profilbärarna i skyltfönstret gynnar även de mindre besöksmålen och skapar inkomster även till övrig besöksnäring i regionen, säger Jennie Renström, kampanjansvarig för svenska marknaden, Turistrådet Västsverige.Pressmeddelande från: Destination Läckö Kinnekulle AB