LÖRDAG 14 MAJ 2016


Hertz & Co Vin- och Spirituosahandel i Götened ligger fortfarande på samma plats. Om allt går i lås så kommer huset att flyttas till Fornparken i Götene.

Spritutskänknings-lokalen lockade till vandring

-Det är ingen utskänkning idag från sprithandelslokalen, sa Ulla-May Ljungberg som ledde vandringen, men jag har med cognac, rom, cherry och punsch i "pralinform". Om någon har namnsdag idag Carlotta eller Lotta så varsågod och ta två.


Ulla-May Ljungberg berättade om de olika husen och folken inför de cirka 40 närvarande personerna.

Näst intill 40 personer hade slutit upp i torsdags kväll för att delta i vårens sista arrangerade berättarvandring som Götene Fornminnes- och Hembygdsförening arrangerat. Vandringen startade vid nuvarande Heldesborg och gick via tidigare Karlges Bilaffär och upp på Färgaregatan och vidare förbi Anders och ner till Pellagården och avslutades vid Götene kyrka, där även Gun-Britt Nätt berättade om den.


Vandringsgruppen samlade i korsningen mot Hällekis

Själva upplägget med vandringen var ordnad efter gamla foton som Samuel Lager förtjänstfullt ställt iordning i en pärm. En pärm som senare kommer att placeras i Götene Museum. Bilderna illustrerades med utförlig text.


Annons från tiden det begav sig

Villa Heldesborg, Gamla Elimkapellet, Karlges Bilhall, Göta 15 öres-25 öres Basar, Götene Åkeri och Vedaffär, Helde gamla herrgårdsbyggnad, Modehuset Veramagasinet och Modemagasinet, Helde Industrier, Hörnets matsalar, Stålgrens korvkiosk, Nafta-Bensin, Wahlbergs speceri o charkuteri och Götene Gummiverkstad var bara några av alla företagare och hus som fanns i det tidiga Götene.

/Jan Blomqvist