TISDAG 10 MAJ 2016

Jan Jörnmarks Avgrunden – övergivna platser öppnar på Forsviks bruk

Kanske förknippar du Jan Jörnmark med övergivna platser. Kanske förknippar du honom med hård kritik när det gäller den urbana utvecklingen i Göteborg. Men hans bilder har också stor relevans på Forsviks bruk, som gått igenom omvandlingen från blomstrande industri till övergivenhet - och sedan kommit ut på andra sidan. Nu på lördag 14 maj öppnar bruket för säsongen och samtidigt är det vernissage för Jörnmarks fotoutställning Avgrunden - övergivna platser i Sverige och världen. Jan Jörnmark finns också själv på plats och invigningstalar.

Det som med tiden blivit ett halvdussin fotoböcker och dussintals utställningar började som en internetsajt som sedan vuxit vidare. I dagsläget har Facebookgruppen Övergivna platser blivit något av en folkrörelse med nästan 70 000 medlemmar, och Jan Jörnmark är ett namn som många känner igen.

Kritisk röst i bostadsdebatten

Under den tid som Jan Jörnmark skildrat övergivna platser har han blandat de kunskaper han skaffat sig som docent i ekonomisk historia med en växande fotografisk dokumentation. De mest kända delarna av den har bestått av de framgångsrika böckerna om Sverige under efterkrigstiden, men också av bilderna från besöken i Detroit.

De senaste åren har Jörnmark även hamnat i en central position i svensk bostadsdebatt genom sin skarpa kritik när det gäller utvecklingen av Göteborgs urbana miljö.

Nära 40 foton

Utställningen Avgrunden - övergivna platser i Sverige och världen innehåller fotografier från alla de elva år som Jan Jörnmark ägnat sig åt att skildra övergivna platser. Och det blir en ingen blygsam historia med några få motiv och vita väggar – tvärtom!

- Här handlar det om närmare 40 fotografier som verkligen tar plats i rummet. Det känns jättespännande att kunna visa en maxad utställning med mycket innehåll, säger Camilla Alexandersson, enhetschef på Forsviks bruk.

Avgrundsviktigt på Forsviks bruk

Att berätta i bild om övergivna industrimiljöer just på Forsviks bruk har en speciell poäng enligt Camilla Alexandersson.

- Med utställningen speglar vi den omvandling som både Forsviks bruk och Jan Jörnmarks utvalda motiv har genomgått - anläggningar skapade av människan av kommersiella skäl, som övergivits på grund av olönsamhet. Även på Forsviks bruk tog naturen över och bredde ut sig en tid. Men till skillnad mot de berättelser som Jan Jörnmarks bilder förmedlar, så har Forsviks bruk varsamt tagits om hand de senaste 30 åren, och naturens framfart har hållits i schack. Nu är det ett levande besöksmål, säger Camilla Alexandersson.

Det här händer under öppningsdagen 14 maj:

12:00: Forsviks bruk slår upp portarna för säsongen.

13:0 0 : Jan Jörnmark invigningstalar.

14:00: Allmän visning av Forsviks bruk.

Hela dagen: Vernissage, Jan Jörnmarks utställning Avgrunden – övergivna platser i Sverige och världen, i brukskontoret.

Hela dagen: Utställningen RAW Industrial Arts and Crafts med temat Mysterious Minds öppnar i träsliperiet. Här visas hantverk som förgyllning och träbildhuggeri på ett spännande och nytänkande sätt. Bakom verken står elever och lärare från Folkuniversitetets hantverkscentrum.

Klockan 18:00: Bruket stänger för dagen.

Varmt välkommen till en ny säsong på Forsviks bruk!Pressmeddelande från: Forsviks bruk