FREDAG 6 MAJ 2016

Rekordmånga nattvandrade på Kinnekulle

Man förstod redan vid starten att det gamla rekordet skulle vara i fara denna kväll, långa bilköer ringlade sig in i samhället och vid starten på "Stalpa" var körna de längsta man sett. Det måste ha varit det strålande försommarvädret med både sol och värme och längtan ut i skog och mark efter en segdragen och kall vår som nu gjorde att det 21 år gamla rekordet slogs denna kväll på den 32:a Nattvandringen i ordningen.

Rekordet från 1995 låg på 4189 vandrare och höll sig som sagt i 21 år, men när dagens summering var klar visade det sig att rekordet var slagit, 4361 tvåbenta vandrare och 194 hundar hade letat sig till Kinnekulle denna kväll.

Dom som minns bilkaoset i samhället 1995 fick nog en "déjà vu" upplevelse denna kväll, köer från alla håll in i samhället, de ordinarie parkeringarna fylldes snabbt, sen var det djungelns lag som gällde, bara hitta en tom yta att ställa bilen på.

Under tiden som vandrarna väntade på att få ge sig ut på den ca 10 km långa vandringssträckan så bjöds de på musikunderhållning av Hällekis Musikkår.

Från starten gick vandringen upp genom Bredängen och sen på vägar och stigar upp till Friluftsfrämjandets stuga där det som vanligt var vätskekontroll innan stigningen upp mot toppen av Kullen påbörjades.

Väl uppe vid utsiktstornet kunde man passa på att inhandla en glass om man orkade stå i den långa kön som snabbt bildades eller ta trapporna upp och se allt lite från ovan innan man fortsatte vandringen ner mot Salen där det bjöds på blåbärssoppa, musikunderhållning och möjlighet att få sig lite till livs i kiosken. Nämnas bör även att det var en fantastisk vacker solnedgång över Vänern denna afton som säkert förevigades på tusentals mobiler och kameror.

Efter en stärkande paus i Salen gick det sen nedför berget och mot Stenbrottet där de sena vandrarna möttes att mängd marschaller som lyste upp vägen och mullrande trummor som förstärkte kvällens lite mystiska stämning bland Stenbrottets kala bergväggar.

Från Stenbrottet gick sen vägen tillbaka till Hällekis via Kinnekulleleden, Hönsäters kapell passerades och sen var det målgång vid skolan där det fanns kaffe och fika samt senare även utlottning av priser. Sen återstod bara prövningen att försöka ta sig ut ur samhället med bilen, de lyckligt lottade kunde gå hem.

En härlig nattvandring blev det, och Kinnekulle i vårskrud med grönskande träd och hav av vitsippor bjöd på sin bästa sida denna kväll, vädret kunde väl knappast ha varit bättre.

Här följer lite bilder från utvalda platser utmed vandringsvägen.