SÖNDAG 1 MAJ 2016

1:a majtraditionen lever vidare i Hällekis

Generation efter generation i Hällekis har upplevt det många gånger, nyligen nyinflyttade "utsocknes" har säker vaknat med ett ryck och undrat vad som händer, den snart sekellånga traditionen med Hällekis Musikkår tågandes genom samhället tidigt på morgonen den 1:a maj är en kvarleva från brukssamhället, något som överlevt ända in i modern tid, ett unikum och en prestation.

I ur och skur har den anrika kåren ställt upp för att bevara traditionen på vårmånadens första dag, det är bara medlemmarna, åskådarna och marschvägen som förändrats genom åren, den har på senare år kortats av väsentligt, förr gick man i stort sett genom hela samhället, nu är det bara vi "ovanför järnvägen" som har närkontakt med kåren denna morgon.

Vårmorgon, 1:a maj, ca + 7 grader, hällregn vid sextiden, men sen i lagom tid uppehåll till starten 0730 i bostadsområdet Duhagen då tog kåren sina första toner för dagen och marscherade ner via Industrivägen och vidare bort mot "Plattås" med intilliggande gator för att sen avsluta utanför äldreboendet på Hällesäter, till glädje för "di gamle", där många varit med om denna företeelse sedan barnsben och någon säkert även varit med i kåren i yngre år.

I år verkade det vara lite fler morgonpigga Hällekisbor än brukligt som gett sig ut för att följa kåren i släptåg eller hitta en lämplig plats för att se dom marschera förbi. Det var inte bara infödda ansikten som kunde urskiljas i denna skara, även några nya samhällsmedborgare skymtade här och där, vilket bådar gott för traditionen och framtiden.

Efter en stärkande fika på Hällesäter fortsatte sen kåren vidare till Skara där man deltar i 1:maj tåget.