Lördag 30 maj 2015

Pilgrim² - en ny utställning om inre och yttre resor på Lödöse museum

Välkommen till en förhöjd upplevelse om pilgrimsresor genom alla tider – igår, idag och imorgon. 13 juni öppnar Lödöse museum Pilgrim² - en ny utställning om inre och yttre resor med utgångspunkt i museets arkeologiska samlingar, den lokala historien och berättelser om pilgrimsresor.

Att vandra som pilgrim är en global företeelse och vanligt inom världens stora religioner. På senare år har också intresset för att pilgrimsvandra ökat i Sverige. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Med utgångspunkt i samtiden vandrar vi tillbaka genom historien och så småningom ut i landskapet på det nät av pilgrimsleder som korsar Lödöse.

På medeltiden var Lödöse en av Sveriges största städer och en knutpunkt för många pilgrimer. Med en arkeologisk skatt av pilgrimsmärken och spännande helgonberättelser kan pilgrimernas liv levandegöras – men också ställa frågor till samtidens rastlösa människor. Kanske är vårt behov av inre kontemplation och fysisk rörelse större än någonsin?

Unik samling av pilgrimsmärken

Pilgrimsmärken köptes av vandraren på vallfartsorten. De var dekorativa och kunde köpas som souvenirer, men var vandringen för botgöring så var de ett bevis på att uppgiften verkligen genomförts. Pilgrimsmärket gjorde pilgrimen lätt igenkännlig och gav därmed en viss personlig immunitet. Alla goda kristna förväntades ge förbipasserande pilgrimer hjälp och stöd under resan.

Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats i Lödöse. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara. Lödöse är en av de främsta fyndorterna av pilgrimsmärken i Sverige, vilket visar att Lödöse varit en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden.

Utställning med flera perspektiv

Vad är en pilgrim? Namnet har sitt ursprung i latinets peregrinus, det vill säga främling. Under medeltiden var det en person som var på väg till eller från en helig plats. Anledningen till att man gjorde en pilgrimsfärd kunde variera, men huvudanledningen var oftast någon form av botgöring.

Heliga platser eller pilgrimsmål finns i de flesta religioner och vissa platser är fortfarande välbesökta. Muslimska Mekka, hinduiska Varanasi och katolska Santiago de Compostela är exempel på det.

Utställningen på Lödöse museum ger flera perspektiv på begreppet pilgrim – som fenomen och drivkrafter, vandringsleder och vallfartsorter, märken och attribut.

En digital pilgrimsvandring

Utställningen fortsätter också ut på webben med den digitala utställningen En pilgrims dagbok. Under april 2015 så vandrade Jessica Randén från Lödöse museum den franska leden till Santiago de Compostela. I En pilgrims dagbok kan du läsa om hennes vandring.

Invigning 13 juni

Välkommen till en förhöjd upplevelse om pilgrimsresor genom alla tider – igår, idag och imorgon. Utställningen Pilgrim² invigs 13 juni och pågår till 27 mars 2016 på Lödöse museum. Stiftskonsulent Carina Frykman, Svenska kyrkan inviger utställningen och Bo Björklund pratar om pilgrimsleder som korsar Lödöse.


Pressmeddelande från: Västarvet