Torsdag 30 april 2015


Götenes kommunledning på Kinnekulle Ring. Från väster Jerker Andersson-Liljestrand, Åke Fransson, Anders Månsson, Åsa Karlsson, Lars Waldefeldt, Susanne Andersson och Lars-Erik Andersson

Kommunledningen besökte Kinnekulle Ring

Lars-Erik Andersson har varit anställd på Kinnekulle Ring sedan 1991. Först som vaktmästare och nu som platschef sedan några år. Han börjar med att berätta om platsen och historian bakom Kinnekulle Ring. Under kriget utvanns olja ur skiffer i Kinne-Kleva. Oljan användes som fartygsbränsle och det var då en militäranläggning. Det finns två långa gruvgångar kvar från den tiden. Vatten för halkbanan kommer från en av gruvgångarna. Under femtiotalet odlade man champinjoner i gruvgångarna.

När Håkan Knutsson på Brattefors köpte anläggningen sålde han kalk för sjöar och jordbruk. Det fanns planer på att anlägga en fiskesjö men 1969 byggdes motorbanan Kinnekulle Ring. På hösten samma år invigdes Sveriges första halkbana, med körning på halt underlag året om. Knutsson sålde till trafikskolorna i länet, som då bilade en ekonomisk förening.

Det är idag Kinnekulle Trafikövningsplats AB som driver Kinnekulle Ring. Ägare är 22 trafikskolor. Verksamheten består av tre delar. Riskutbildning för körkortstagare, vidareutbildning för företag och privatpersoner och slutligen racerbanan. Företaget omsätter cirka fem miljoner kronor per år, har tre heltidsanställda och anlitar olika specialister vid behov, bland annat en brandman. Tolv personbilar finns för förarutbildningen. Motorcykelutbildning bedrivs i ett separat bolag som hyr lokaler på området.

På Kinnekulle Ring är det varje år ett antal tävlingar i banracing och rallycross. Banan hyrs också ut för olika aktiviteter till exempel klubbträffar för märkesklubbar och andra event. Motorbanan är mycket bra skick och får regelbundet ny asfalt. Det kostar cirka en miljon kronor att asfaltera om hela banan. Man har satsat mer och mer på det estetiska, till exempel välklippta gräsytor. Målet är att ge besökarna till Kinnekulle Ring en positiv totalupplevelse. Under april till oktober är det oftast full aktivitet sju dagar i veckan. Många av besökarna övernattar på någon av kommunens boendeanläggningar.