Onsdag 22 april 2015

Fler kosläpp än någonsin när Arla firar 100 år som kooperativ

I år firar Arla 100 år som kooperativ i Sverige och firar genom att bjuda in till fler kosläpp än någonsin tidigare. Under våren öppnar närmare 80 Arlabönder sina gårdar för allmänheten som får ta del av det glädjerus som korna upplever när de släpps ut på sommarbete. Arlas kosläpp går av stapeln mellan den 22 april och 23 maj, från Skåne i söder till Jämtland i norr. Antalet besökare beräknas bli rekordstort. Se samtliga datum på arla.se/koslapp.

– Kosläppen är ett tydligt vårtecken som växer i popularitet för varje säsong. I år firar Arla 100 år som kooperativ och därför blir det både fler kosläpp och extra kalasstämning på plats. Kosläppen är en folkfest som hyllar allt det positiva som den svenska mjölkproduktionen står för, säger Henri de Sauvage, vd för Arla Sverige.

Svenska kor har lagstadgad rätt till sommarbete. Det innebär mer än bara glädjeskutt och årliga folkfester. Sveriges mer än 344 000 mjölkkor bidrar också till att bevara öppna landskap och bibehålla den biologiska mångfalden i vår flora och fauna. Varje liter såld mjölk bidrar också till ökad sysselsättning på landsbygden och Sveriges mjölkbönder ges förutsättningar att driva hållbara jordbruk med en sund djurhållning och kor som mår bra.

– Arlas kosläpp är en populär tradition där barnfamiljer och andra får en möjlighet att lära känna sin lokala bondgård. Varje år märker vi ett ökat intresse från stadsborna att komma ut på landet för att komma närmare djuren, naturen och möta den lokala bonden. Många vill visa sina barn var maten och mjölken kommer ifrån, säger Henri de Sauvage.

Arlas kosläpp genomförs på närmare 80 gårdar mellan 22 april och 23 maj från Perstorp i Skåne i söder till Ås i Jämtland i norr. Som vanligt bjuds det på mjölk och bullar, och flera bönder håller välkomsttal och ordnar tipspromenad, kosafari och annat kul. För datum och mer information om Arlas kosläpp, gårdar nära dig samt vägbeskrivning, besök arla.se/koslapp.

Arlas Kosläpp

Intresset för Arlas kosläpp är större än någonsin. Från totalt några tusen besökare de första åren till 150 000 besökare 2014. Arla räknar med minst lika många besökare i år. Många gårdar blir fullbokade långt innan och på gårdar nära storstäderna kan det vara över 10 000 besökare på ett enda kosläpp.
Kor som betar på ängar och hagar hjälper till att hålla det svenska landskapet öppet och levande. Öppna landskap bidrar till ökad trivsel för växter, insekter och fåglar.
I Sverige finns en lag som säger att alla mjölkkor ska vistas ute under perioden 1 maj till 15 oktober. Exakt hur länge de ska vistas ute beror på var i landet gården ligger.

Arla i siffror

  • Arla är ett bondeägt kooperativ som ägs av bönder från sju länder i norra Europa. Ungefär 3400 av dem kommer från Sverige.
  • Sju av tio svenskar har en Arlagård som närmsta mjölkgård.
  • Det finns tretton Arlamejerier i Sverige, från Kalmar i söder till Östersund i norr.
  • Arla Sverige omsatte 13,8 miljarder svenska kronor 2014.
  • Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. Arla har producerat ekologisk mjölk i över 20 år. I dag producerar 467 svenska Arlagårdar mjölk till över 80 svenska ekologiska produkter.
  • 2014 levererade de svenska Arlabönderna 2000 miljoner kilo mjölk.
  • Antalet mjölkkor är nu cirka 344 000 i landet.
Källa: Arla, LRF Mjölk, Jordbruksverket

En av gårdarna som bjuder på kosläpp är Bergs Prästgård, Lerdala, fredagen den 1:a maj.

Pressmeddelande från: Arla