Torsdag 9 april 2015

Team Peugeot-Hansen satsar fullt ut i rallycross-VM

Med en framgångsrik första säsong i bagaget siktar Team Peugeot-Hansen på ännu fler pallplatser i de 13 deltävlingarna i året Rallycross-VM. Peugeot 208 WRX med sina 550 bestialiska hästar under huven är rejält uppdaterad, duktiga Timmy Hansen får sällskap av nytillskottet Davy Jeanney och hela teamet är laddat för full attack.

Med bara några veckor kvar till den första deltävlingen i FIA World Rallycross Championship i Portugal den 24-26 april vilar foten redan tungt på gaspedalen med en spänd längtan att släppa lös de 550 hästkrafterna i bestialiska 208 WRX. Med sina fem pallplatser 2014 och den övertygande segern i Franciacorta, Italien, har bilen blivit ännu mer potent för att kunna hävda sig mot sina redan finslipade konkurrenter. Listan över förbättringar som Peugeot 208 har genomgått sträcker sig hela vägen från motor till chassi och 2015 års version kan ses som en färsk utmanare.

Liksom under 2014 kommer bilarna att drivas av den svenska rallycrosslegenden Kenneth Hansens team. Den ena av de två Peugeot 208 WRX kommer att köras av Timmy Hansen, 22 år, som är kvar i teamet för andra året. Till 2015 kommer den alltid hårdsatsande svensken att få en ny teamkollega i fransmannen Davy Jeanney, 28 år, och 2013 års vice Europamästare.
Tillsammans med Timmy, som redan har en VM-seger i bagaget och potential att vinna hela VM-serien, kan Davy med säkerhet överraska under året. Han siktar självklart på många värdefulla VM-poäng.

Team Peugeot-Hansens två förare är båda lika beslutsamma att dra full nytta av den senaste specifikationen och prestandaökningen i Peugeot 208 WRX för att försvara teamets och sina partner Red Bulls och Totals färger. 2015 års säsong kommer att erbjuda teamet hela 13 tillfällen att ta sig an resten av rallycrossportens elit i kampen om att vinna båda VM-titlarna.

Upplyft och stärkt av sportens framgångar under dess första år med VM-status, har Peugeot och Red Bull bestämt att bilda "Peugeot Red Bull Hansen Junior Team" med syftet att påskynda utvecklingen hos unga talangfulla förare att bli redo att axla rallycrossens högsta klass, SuperCar. Som en av teamets förare kommer 16-årige Kevin Hansen att köra alla deltävlingarna i årets upplaga av RX Lites Cup.

Bruno Famin (Direktör, Peugeot Sport)
"Förra årets bilar var byggda direkt utifrån 208 T16. Till den här säsongen har vi använt vinteruppehållet till att ta bilarna lite närmare gränsen vad reglementet tillåter och tror att det kan vara ett betydande steg framåt vad gäller prestandan. Målet är att vinna både enskilda tävlingar och att vara med i kampen om VM-titlarna för Team och Förare. Andra team har såklart samma målsättning och vi är glada över att även andra tillverkare ökar sitt engagemang i detta snabbväxande mästerskap. Det är en lovande utveckling för sporten att nya tävlingar tillkommer såsom Barcelona och Hockenheim, platser som är nära stora städer med starka band till motorsport och med bra infrastruktur."

Kenneth Hansen (Teamchef, Team Peugeot Hansen)
"Jag tycker att vi är bättre förberedda än vad vi var vid samma tidpunkt förra året. Till starten 2014 blev vi färdiga väldigt sent och det var en seger i sig att vi var med på startlinjen redan till första tävlingen. Trots det lyckades vi under andra delen av säsongen att bli ett konkurrenskraftigt hot. I år kan vi dra nytta av våra erfarenheter och vi ser mycket fram emot den första tävlingen! Vi behöver göra vårt absolut bästa med potentialen i 208 WRX och ha sunda genomtänkta strategier för att nå bra resultat med båda bilarna vid alla tävlingar. Att vinna tävlingar och titlar kräver en stor noggrannhet med detaljer och att vi kan räkna med en balanserad förarstab som är kapabla att kämpa om segrarna vid alla 13 tillfällena."

Timmy Hansen (Förare, bil #21)
"Jag är mycket förväntansfull. Jag tror att vi har en bil med potentialen att vinna direkt från start. På ett personligt plan har jag jobbat hårdare än någonsin med olika förberedelser. Jag känner mig skarpare och 208 WRX är med råge den bästa bilen jag haft under hela min karriär. Jag är glad över att ha en ny teamkollega. Jag har känt Davy sedan jag började i rallycross. Han är snabb och mycket stabil. Han vet när han ska trycka på och när han ska släppa av, så han kommer att bli tuff att slå."

Davy Jeanney (Förare, bil #17)
" Detta är mitt första kontrakt med ett fabriksstöttat team, så det är en viktig vändpunkt i min karriär. Det är en ny utmaning och jag fokuserar helt och hållet på uppgiften. Alla förutsättningar finns på plats och det är upp till mig att göra det bästa av det. Jag blev verkligen förvånad när jag satte mig bakom ratten på 208 WRX första gången. Motorn känns riktigt stark och mitt mål är att jobba upp tempot allteftersom under säsongen. Förhoppningsvis kan jag vara med och slåss om pallplatser och även segrar."

Kalender – 2015FIA World Rallycross Championship:

1 • April 24-26: Portugal (Montalegre)
2 • Maj 1-3: Tyskland (Hockenheim)
3 • Maj 15-17: Belgien (Mettet)
4 • Maj 22-24: England (Lydden Hill)
5 • Juni 19-21: Tyskland (Estering)
6 • Juli 3-5: Sverige (Höljes)
7 • Augusti 7-8: Kanada (Trois-Rivières)
8 • Augusti 21-23: Norge (Hell)
9 • September 4-6: Frankrike (Lohéac)
10 • September 18-20: Spanien (Barcelona)
11 • Oktober 2-4: Turkiet (Istanbul)
12 • Oktober 16-18: Italien (Franciacorta)
13 • November 27-29: Argentina (San Luis)

Pressmeddelande från: Peugeot