Tisdag 31 mars 2015


Guldmedaljörerna Karl-Johan och Kristina Fagerberg från Hjo med rekordkossan Amelia - Foto: Patrik Fagerberg

Hjobönder får guldmedalj av prinsen

- rekordkor i ladugården och integrationsprojekt i skogen

Karl-Johan och Kristina Fagerberg från Hjo belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Syskonen tar emot medaljen ur prins Carl Philips hand vid en ceremoni i Stockholm den 13 april.

- Guldmedaljen är ett kvitto på att vi har lyckats och att konsumenten har fått en förstklassig vara. Det är jag stolt över, säger Karl-Johan Fagerberg.

När Karl-Johan Fagerberg och hans två syskon tog över gården i Hjo skrockade olyckskorpar att det skulle bli som för syskonen i Dallas - bara konflikter. Så blev det inte. Syskonens gård är topp tre i Sverige när det gäller avkastning och bråkar gör de sällan.

Karl-Johan driver gården med sin syster Kristina och bror Henrik. De har 55 mjölkkor. Syskonen lyckas med både kvalitet och kvantitet när det gäller mjölken. I dag ligger gården på en tredjeplats i Sverige när det gäller genomsnittlig mjölkmängd per ko. Karl-Johans favoritko heter 565 Amalia. Hon är fjorton år och har snart producerat 200 ton mjölk!

- Hon gör fortfarande glädjeskutt och är fräschare än många andra. Kommer hon upp i över 200 ton i livsproduktion är det helt makalöst, säger Karl-Johan.

Att hålla landskapet öppet är en stark drivkraft för Karl-Johan. Han vill inte att Sverige ska växa igen.

- Jord- och skogsbruket har skapat det landskap vi har. Vill vi ha fina ängar och åkrar måste vi köpa svensk mat.

Kristinas stora fritidsintresse är hästar och ridning. Karl-Johans ledighet går till jakt och föreningsengagemang. Han har tagit med nya svenskar ut i skogen för att jaga och visa svensk natur.

- Jag vill vara med och påverka samhället, då kan man inte bara sitta vid kaffebordet och tjata.

Pressmeddelande från: LRF