Fredag 27 mars 2015

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommenterar Tomas Tranströmers bortgång

- Tomas Tranströmer har skapat förutsättningar för mig och miljoner andra att kunna bli människor. Hans dikter ger oss hopp om en ljusare framtid i en mörk samtid, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Tomas Tranströmer föddes 1931 i Stockholm och var utbildad psykolog. Han debuterade 1954 med samlingen "17 Dikter". Tomas Tranströmers poesi är översatt till över sextio språk och han har själv gjort många tolkningar och översättningar av utländsk lyrik.

Tranströmers arbete har varit en viktig förebild för författare och poeter i Sverige och andra länder. Tomas Tranströmer, som själv var en skicklig pianist, har också inspirerat många tonsättare och hans diktning är ofta präglad av musikalitet och musikaliska referenser.

År 2011 tilldelades Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga". Samma år beslutade regeringen att tilldela Tranströmer utmärkelsen Professors namn för en enastående författargärning som berikat både det svenska språket och världslitteraturen.

Kristoffer Talltorp
Presssekreterare hos Alice Bah Kuhnke