Fredag 27 mars 2015

Ostindiefararen Götheborg blir "Lidköpings Tekalas"!

I förra veckan släpptes nyheten att Ostindiefararen Götheborg anlägger Lidköpings hamn 11-13 juli. -Att vi får möjligheten att ta emot detta ståtliga skepp, mitt under turistsäsongen, skapar riktigt bra förutsättningar för en folkfest i Lidköping, säger Anna Ohlin Ek, evenemangsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Tänk Ostindiefararskeppen på 1700-talet, de hade varit till sjöss i flera år, seglat över svåra vatten och förmodligen stött på hinder som vi idag inte ens kan föreställa oss, för att komma hem säkert med den dyrbara lasten, porslinet! För att skydda porslinet packade man in det i te, även detta en produkt som därför kom i massor till Sverige med Ostindiska kompaniet. - Med lite fantasi kan man därför tänka sig att Lidköping, som sjöfartsstad, tidigt kom i kontakt med både porslin och te. Vilket ger oss en unik koppling till Ostindiefararen både som en stad med starka porslinstraditioner men även, enligt vad jag hört, som mycket stora tedrickare i Lidköping, säger Anna. Detta vill vi hylla genom att bjuda in till "Lidköpings stora Tekalas" i samband med Ostindiefararbesöket. Enligt sägnen var det även så att Rörstrandsservisen Ostindias mönster har hämtat sin inspiration från en porslinsskärva hittad på botten i anslutning till det förlista skeppet Götheborg 1745.

Skeppet kommer in till Lidköping på lördagseftermiddagen den 11 juli, då uppmanas alla båtar i närheten att komma hit och ge Ostindiefararen ett varmt välkomnande redan på vattnet. Väl inne i hamnen kommer hon lägga intill på östra kajkanten, där kustbevakningen idag ligger. Där blir det en välkomstcermoni med underhållning och spännande aktiviteter.

Hela staden kommer att engageras och förutom hamnområdet kommer även Nya stadens torg och Rörstrand Center att programläggas i dagarna tre. För att kunna ro i land denna folkfest hoppas vi på ett stort engagemang från både förenings- och näringsliv, och inte minst att alla Lidköpingsbor och besökare tar sig till hamnen för att besöka skeppet och aktiviteterna i staden under dessa dagar.

För programläggningen står Kultur & Fritid, Tillväxt Lidköping och Rörstrand Center under samordning av Destination Läckö-Kinnekulle.

Huvudsponsor för besöket är Sparbanksstiftelsen Lidköping

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle