Onsdag 25 mars 2015

Rösta på din favorit i SM i fågelholk

Nu kan vi presentera de tio holkar som gått till final i SM i fågelholk 2015. I hårs konkurrens bland de över 300 inskickade holkarna valde juryn ut tio fantasifulla bidrag. Webbomröstningen är öppen. Ta chansen och rösta!

Vinnarholkarna meddelas på söndag på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Finalholkarna finns uppsatta under mässan och besökare och deltagare kan också rösta på plats. Holkarna är byggda av högstadie- och gymnasieklasser från skolor runt om i hela Sverige. 307 holkar är rekordmånga.

Det här är finalholkarna, skola, klass och ort:

1. Äppelmasken, Norrstrandsskolan 5b, Karlstad
2. Björknästet, Kvinnebyskolan 5, Linköping
3. Mineor, Nättraby kunskapcentrum 7, Karlskrona
4. Husvagnen, Bjärnumskola 7, Hässleholm
5. Bullseye, Vattmyraskolan 5a, Järfälla
6. Rubixkubholken, Västerbyskolan 8b, Götene
7. Ugglan, Bokelundsskolan 7c, Sölvesborg
8. Renen, Stureskolan 7d, Boden
9. The little Ben, Freinetskolan Hugin 8, Norrtälje
10. Stambytaren, Sjöängsskolan 9a, Stockholm

Naturskyddsföreningen anordnar SM i fågelholk tillsammans med Stockholmsmässan för att inspirera och väcka ungdomars naturintresse.

– Det är ont om hålträd och därför är det också bostadsbrist i skogen, så att sätta upp fågelholkar gör konkret naturvårdsnytta för alla de olika fågelarter som bygger bon i hål. Att följa livet i en holk är dessutom roligt och spännande för alla åldrar, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande och jurymedlem.

De fantasifulla holkarna som gått vidare till finalen uppfyller alla reglerna som innebär att de ska vara gjorda av naturmaterial och uppfylla mått på hål och inre utrymme så att de verkligen kan fungera som bon för fåglar. Juryn har också uppmuntrat humor, fantasi och unik design. Förutom guld-, silver- och bronsholken kommer en klass att uppmärksammans med ett specialpris för att de gjort stor nytta fåglarna genom att bygga och sätta upp många ”vanliga” holkar.

Här kan alla rösta på sin favoritholk

Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen