Torsdag 19 mars 2015

Deklarationen öppnar den 19 mars

Drygt 7,7 miljoner personer ska deklarera i år. Startskottet går den 19 mars. Alla kan deklarera elektroniskt, vare sig man bara ska godkänna sin deklaration eller ändra och lägga till uppgifter. Förra året valde 5,2 miljoner att e-deklarera. Sista dagen att lämna deklarationen är i år den 4 maj.

– Att deklarera elektroniskt är enkelt och säkert, vilket många har insett. Om du bara ska godkänna din deklaration kan du ringa, sms:a, använda Skatteverkets app eller surfa in på e-tjänsten på skatteverket.se. Om det istället handlar om att ändra eller lägga till någon uppgift så använder du appen eller e-tjänsten, säger Ingemar Hansson, generaldirektör vid Skatteverket.

Den som deklarerar genom att ringa, sms:a, använda appen eller via skatteverket.se har dessutom möjlighet att få pengar till midsommar Det förutsätter att man till Skatteverket har anmält ett mottagarkonto som man själv äger.

Redan den 19 mars öppnar de elektroniska tjänsterna för deklaration 2015. Alla som har e-legitimation, till exempel Mobilt Bank-ID, kan då gå in på Skatteverket.se och deklarera. Det är alltså inte nödvändigt att vänta på pappersdeklarationen. Så snart deklarationen är gjord räknas din skatt ut och du får en kvittens på att deklarationen har lämnats in.

Det är sex gånger fler fel i pappersdeklarationer med bilagor, jämfört med e-deklarationer med bilagor. I e-tjänsten får man bland annat hjälp med summeringar och överföringar. Den som har ett företag eller den som sålt aktier eller bostad har mycket att vinna på att deklarera via e-tjänsten på skatteverket.se istället för på papper.

– Den som använder e-tjänsten har fler uppgifter förifyllda och får dessutom hjälp av systemet att summera och föra över belopp mellan olika rutor. Den som vill vara på den säkra sidan bör alltså använda e-tjänsten och på så sätt minska risken för fel, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Under de närmaste tre veckorna kommer 7,7 miljoner personer att få sin deklaration hem i brevlådan. Senast den 4 maj ska Skatteverket ha fått in deklarationen. Att använda e-tjänsterna i stället för pappersdeklarationen fungerar fint vare sig man ska få tillbaka eller betala skatt.

– Alla som använder någon av de elektroniska tjänsterna får också en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Kay Kojer.

Pressmeddelande från: Skatteverket