Onsdag 18 mars 2015

Jula nominerat till Retail Awards

Retail Awards delas varje år ut för extraordinära insatser inom svensk handel. Nu har årets nomineringar presenterats och Jula representeras i två kategorier: Årets Logistiksatsning och Årets Butikskedja.

- Det är självklart väldigt roligt att vi nominerats. Samtidigt känns det logiskt att vi finns med i dessa två kategorier. Vi satsar stort på effektiv och hållbar logistik och vi expanderar varuhuskedjan snabbt samtidigt med implementering av nya koncept och med bibehållen lönsamhet, säger Joachim Frykberg, VD Jula AB.

Logistiksatsning

Förra året plockade Jula hem kategorin Årets Logistikinnovation. Då handlade det om att Jula flyttade logistikflödet mellan Göteborgs hamn till Falköpings "torrhamn" (dryport) från lastbil till tåg. Projektet gav stora vinster, inte minst miljömässiga, och gav även näringslivet i regionen nya logistikmöjligheter.

Årets nominering handlar om helheten i Julas stora logistikomläggning. Under året har Jula bland annat fått dispens för långa fordon (lastbilar som är 32 meter långa) som transporterar gods från torrhamnen i Falköping in till centrallagret i Skara. Lastbilarna går på biodiesel och halverar, i och med sin längd, antalet transporter. Totalt har logistiksatsningen lett till en reducering av CO2-utsläpp med hela 96%.

- Att få dispens för de långa fordonen har varit en tuff utmaning, men det har varit värt det hårda jobbet eftersom nyttan är så stor. Hållbarheten och miljön är tydliga vinnare, men det är givetvis också en god affär, dels för Jula, men även för alla de företag i regionen som kan dra nytta av de nya logistiska möjligheterna, säger Joachim Frykberg.

Butikskedja

I nio år har Jula utsetts till Superföretag av den svenska tidningen "Veckans affärer". Det gör Jula unikt. Ett Superföretag är effektivt, lönsamt, snabbväxande och har koll på finanserna. På tre år har Jula fördubblat antalet varuhus samtidigt som ett nytt butikskoncept implementerats och ett stort antal gamla varuhus byggts om eller flyttats till bättre lägen. Under samma period har Jula expanderat in på en tredje marknad (Polen) och automatiserat varuförsörjningen.

- Det anmärkningsvärda är att alla dessa förändringar av varuhuskedjan genomförts med bibehållen försäljnings- och vinstutveckling. Man kan säga att det är en arbetsnominering, den sammanlagda insatsen är imponerande och det är därför som vi nomineras, säger Joachim Frykberg.

Det är tidningen Dagens Handel och organisationen Svensk Handel om arrangerar Retail Awards. Priset är till för att premiera de som varje dag gör något extra för sina kunder, sitt företag eller sin personal. Jula har tidigare vunnit klasserna Årets Kundklubb (2012) och Årets Logistikinnovation (2014). På kvällen den 11 maj utses vinnarna i årets Retail Awards vid en gala på Cirkus i Stockholm.

Pressmeddelande från: Jula AB