Söndag 8 mars 2015


Petter Eliassen och Justyna Kowalchyk vann Vasaloppet 2015 - Foto: Vasaloppet/Nisse Schmidt

Petter Eliassen och Justyna Kowalchyk vann Vasaloppet 2015

Två debutanter vann Vasaloppet 2015: Petter Eliassen, Norge, vann herrklassen före de båda rutinerade Anders Aukland, Norge, och Stanislav Rezác, Tjeckien. Justyna Kowalchyk, Polen, vann damklassen före Britta Johansson Norgren, Sverige, och Seraina Boner, Schweiz. Sammanlagt fem nationaliteter på de båda prispallarna således.

Nästan 14.000 av de 15.800 anmälda kom till start i det 91:a Vasaloppet. Anders Södergren satte fart på loppet direkt efter starten i Berga by. Södergren hade i Smågan ledningen med 1.19 före klungan. Strax innan Mångsbodarna var han upphunnen av norrmannen Andreas Nygaard som tog första spurtpriset och även var först i Risberg.

I Evertsberg var tjecken Stanislav Rezác först. Tätklungan var då inte mer än tolv man stor och längst bak sladdade förra årets tvåa och etta, Johan Kjölstad och John Kristian Dahl.

I Hökberg var det bara fyra åkare kvar i tätgruppen. Stanislav Rezác, Anders Aukland, Petter Eliassen och Öystein ”Pölsa” Pettersen. När Aukland ökade farten i motluten vid Krångåsen fick även Pettersen ge sig.

Till slut handlade det om två riktiga ”veteraner”, 43-årige Aukland och 42-årige Rezác, mot 29-årige Eliassen.

Men Petter Eliassen var starkast på slutet och de andra kunde inte hota honom, närmast var Aukland som i mål var fem sekunder efter.
– Jag kände att jag hade bra med krafter kvar i armarna på slutet. Så jag var inte så bekymrad om de skulle komma upp på sidan om mig men de kom aldrig.

– Det känns svårt att förstå att jag står här som segrare nu, sa en märkbart tagen Eliassen.

Om kampen mot Aukland och Rezác på slutet sa Eliassen så här:
– Vi hade jämngoda skidor. På slutet kanske jag hade lite bättre.

– Det var blött och tungt på många ställen och mycket vatten i spåret, sa Eliassen om de tuffa förhållandena i Vasaloppsspåret.

Många av elitåkarna fastnade i startgrinden när den inte gick upp. Det drabbade också slutsegraren.
– Jag fick vajern på halsen och höll på att ramla omkull men jag klarade stavarna. Jag hann tänka att nu går det åt skogen, berättade segraren.

Petter Eliassens bästa världscupplacering är en fjärdeplats i Holmekollens femmil 2009. I VM i Holmenkollen 2011 blev han elva på femmilen. I vinter har han en andraplats från långloppet Jizerská i Tjeckien.

Anders Aukland gick för en andra seger i loppet. Han vann för elva år sedan, 2004.
– Jag prövade att gå ifrån. Jag kände mig stark och hade fina skidor men på slutet så kom jag inte loss. Till sist handlade det om en långspurt och då var Petter starkare än mig. Lite tråkigt att bli tvåa men jag gjorde ett starkt lopp, säger Anders.

Bäste svensk blev Jerry Ahrlin som åtta.
– Sista en och en halv milen var som att köra i en tunnel av smärta, sa Ahrlin som också framhöll att det var hans tyngsta Vasalopp.

Stanislav Rezác gjorde sitt 17:e Vasalopp och har nu varit topp sex de senaste sju åren. Men på 17 lopp har han ännu ingen seger. Sex av de tio första herrarna var från Norge 2014. I år var dominansen ännu större: åtta av tio.

Tidigare norska herrvinnare i Vasaloppet är Ole Ellefsaeter 1971, Anders Aukland 2004, Jörgen Aukland 2008 och 2013, John Kristian Dahl 2014.

Enda gången tidigare som det har varit tre utländska deltagare på pallen var 2004, då Anders Aukland vann före Raul Olle och Jörgen Aukland. Oskar Svärd var då bäste svensk.

Om damklassen

Britta Johansson Norgren och Seraina Boner hade täten tillsammans vid passeringarna i Smågan, Mångsbodarna och Risberg. Justyna Kowalzcyk var långt efter i början. I Smågan var hon hela 3.24 efter sedan hon drabbats av stavbrott i starten och åkt länge med bara en stav. I Evertsberg var polskan bara fem sekunder efter schweiziskan Boner och sedan tog Justyna över taktpinnen.

Vid passeringen i Oxberg hade Kowalzcyk skaffat sig en ledning på 2.25 före Boner. Till slut var det mer eller mindre en defilering av polskan som vann drygt fyra minuter före Britta Johansson Norgren och mer än åtta minuter före Seraina Boner.
– Det var ett tufft lopp men jag är så nöjd med segern. Jag är så glad, berättade en leende och skrattande Kowalzcyk.

Britta Johansson Norgren avslutade loppet bra men hade ingen chans mot den Vasaloppsdebuterande polskan som har mängder med världscupsegrar i bagaget.
– Justyna var jättestark. Jag var inte ens nära idag, berättade Britta.

Justyna Kowalchyk hade 70 herrar före sig i mål, den bästa totalplaceringen någonsin av damklassens etta.

Pressmeddelande från: Vasaloppet