Torsdag 5 mars 2015


Niclas Engdahl, Therese Engdahl, Eva Maria Friberg, Linnea Bengtsson och Ger Rahm

Linnea öppnar USA-marknaden för Götenes företag

Linnea Bengtsson från Lidköping arbetar som affärsutvecklare i USA för Skaraborgs kommuner och företag. Linnea presenterad på mars månads Företaglunch på Kinnekullegården sina tjänster för Götenes företag. Therese och Niclas Engdahl från Smedja Therese deltog på lunchen och är intresserade av att testa amerikanarnas intresse för en ny smyckeskollektion som Smedja Therese har designat och håller på att lansera. En resa till USA kommer att arrangeras senare under året.

2007 inledde Lidköpings kommun ett samarbete med Rockford, som ligger i en riktig svenskbygd i USA med bland annat mycket tillverkningsindustri. Linnea Bengtssons jobb är att skapa kontakter mellan Skaraborg och USA. Arbetet har resulterat i flera samarbeten. Några svenska företag har skapat exportaffärer. Tre hus har byggts i Rockford med byggprogrammet på De La Gardiegymnasiet och Högskolan i Skövde har inlett ett utbyte med Rockford University.

Skaraborgs kommuner samverkar sedan många år för att skapa bättre förutsättningar för Skaraborgs företagare. Det handlar om att skapa fler arbetstillfällen och en välmående region. Ett nätverk av organisationer och funktioner finns för att ge stöd när det till exempel gäller affärsstrategi, riskkapital, nya marknader, förbättringsarbete, effektivare produktion, ta en idé till färdig produkt eller tjänst, marknadsbearbetning, ägarskifte, kompetensutveckling, inspiration, mark och lokaler. För att hitta rätt i denna djungel av stöd går det alltid att kontakta Gert Rahm som är näringslivschef i Götene kommun.

Eva Maria Friberg, som är nyinvald representant för Skaraborgs näringsliv i Tillväxtutskottet på Skaraborgs Kommunalförbund, berättade på lunchen kort om arbeten som rör företagen och utvecklingen av vårt område.

Företagsluncherna arrangeras första måndagen varje månad av Näringslivsföreningen och Götene kommun och är en mötesplats mellan näringsliv och kommun.