Tisdag 3 mars 2015

Många anmälningar till Nordenskiöldsloppet - som återuppstår efter 133 år

Den nya hemsidan för Nordenskiöldsloppet har varit i bruk mindre än två veckor. 68 personer har hittills hunnit anmäla sitt deltagande i långloppet som blir en repris på världens äldsta kända skidtävling Nordenskiöldsloppet; 22 mil med sträckan Jokkmokk-Kvikkjokk-Jokkmokk.

Redan första dagen då den nya hemsidan publicerades på nätet började anmälningarna från hugade skidloppsentusiaster att komma in.

- Vi hade inga sådana förväntningar alls, jättekul. Efter första veckan fanns 42 anmälda och varje gång vi kollar har det in kommit fler anmälningar, de flesta hittills från södra Sverige, säger Wolfgang Mehl som leder planeringen av skidloppets återuppståndelse tillsammans med Sandra Cerboni.

Det preliminära startdatumet är den 2 april 2017

Målet är att få 500 tävlande till premiären av världens tuffaste skidlopp ovan polcirkeln, med en spektakulär och uppmärksammad historia. För ingen kunde väl tro att någon kunde åka skidor så snabbt som samerna från Jokkmokk gjorde då de följde med polarforskaren Nordenskiöld på grönlandsexpedition: 460 kilometer på 57 timmar.

Året var 1883 och världen tvivlade

Men skidlöparnas förmåga skulle bevisas och året därpå arrangerades världens första kända längdskidtävling av Nordenskiöld. Sträckan om 22 mil Jokkmokk-Kvikkjokk-Jokkmokk lockade 18 samer och nybyggare att ställa upp den där dagen i april med fina prispengar och ära i sikte. Flera av dem var beryktade varg- och björnjägare.

Kanhända var det den där slurken brännvin som avgjorde spurten efter en lång skidfärd längs isen på Lilla lule älv, med torrkött och kok-kaffe som färdkost längs vägen och cirka en timmes rast.

För Lenthas bindsle på skidan lossnade nämligen strax innan målgången då han kämpade mot Tuorda om segern. Pavva-Lasse Nilsson Tuorda vann med tiden 21 timmar och 22 minuter.

En bragd redan på den tiden, i obanat före med skidor som var mellan 8-12 centimeter breda.

Men några planer på att skidorna ska vara kring tre meter långa och väga mellan 1,2-1,7 kilo styck, med en ögla och enkel hälrem av skinn som bindsle, precis som under tävlingen 1884 finns inte.

Fantastisk historia blir modern

Wolfgang Mehl, som flyttade från Wien till Jokkmokk 2009, planerar för en modern tävling med historisk anda.

- Hela historien är så fantastisk, den är för bra för att låta bli. En av skidlöparna fortsatte att jaga varg efter loppet, en annan åkte 20 mil extra bara för att komma till start och hem igen. Det här är världens äldsta och längsta skidtävling samtidigt som den äldsta skidklubben finns här, bildad 1884. Det här är en utmaning världen väntar på. Med dagens utrustning tror jag åktiden blir under tio timmar, kanske 9.30, säger Wolfgang Mehl som jobbar som miljöstrateg i Jokkmokks kommun.

Nordenskiöldsloppet går mot en ny era. Både invånare och kommunstyrelsen är positiva, den nystartade Facebook-sidan har idag 587 följare och anmälningarna för att åka skidloppet fortsätter att strömma in via hemsidan.

- Målet är att få 2.000 tävlande på längre sikt. Just nu planerar vi bansträckningen, säger Mehl.

Att pista 12 mil skidspår, locka deltagare och ordna en proffsig organisation tar tid. Men startdatum är satt. Vallningen är nästan påbörjad. Åkare – gör er redo.

Se vad som händer via hemsidan: http://www.nordenskioldslopp.se/

Pressmeddelande från: Jokkmokks kommun