Onsdag 29 oktober 2014

Var tredje svensk kommer att fira Halloween

Var tredje svensk kommer att fira Halloween på ett eller annat sätt, visar en ny YouGov Omnibus. 16% av svenskarna svarar att de kommer att ha godis hemma för barn som går runt och frågar efter bus eller godis. Var tionde kommer att göra Halloweenlyktor av pumpor och 8% kommer att gå på Halloweenfest.

I Norden firas Halloween främst av svenskar och norrmän

YouGovs Omnibus visar också att fler svenskar och norrmän har planer för Halloween än danskar och finländare. I Sverige och Norge svarar ca var tredje, att de planerar att fira Halloween på ett eller annat sätt, men endast omkring var fjärde i Danmark och Finland har Halloweenplaner.

Undersökningen visar också att hur vi firar Halloween i Norden skiljer sig åt mellan länderna. I Sverige och Norge har man godis hemma till barn som går på ”bus eller godis” (16% respektive 18%), medan att göra pumpahuvuden är den populäraste Halloweenaktiviteten i Danmark (12%). I Finland är Halloweenfester den mest utbredda Halloweenaktiviten (11%).

Allahelgonahelgen är störst

Allhelgonahelgen är fortfarande större än Halloween i Sverige med omkring hälften av svenskarna som planerar att fira Allhelgona. Var tredje går till kyrkogården eller till kyrkan för att tända ljus och sätta blommor på graven. 16% samlar familjen för att umgås, och 13% tillbringar dagen med att minnas sina anhöriga som gått bort.

Allhelgonahelgen är markant större i Sverige och Finland jämfört med Danmark och Norge. Medan hälften av svenskarna och finländarna har planerat aktiviteter för Allhelgonahelgen är det endast omkring var fjärde i Norge och var tionde i Danmark.

Pressmeddelande från: YouGov