Onsdag 29 oktober 2014

Två unga tjejer bakom ny IT-tjänst som ska göra välgörenhet mer lättillgängligt

En bransch som hela tiden växer är IT-branschen och det tycks inte finnas någon hejd på smarta lösningar för webbtjänster, appar och sociala medier. Men var är tjejerna? Faktum är att nästan alla projekt i branschen startas och drivs av män.

Den nya tjänsten som ska göra välgörenhet både enklare och mer lättillgängligt för unga är dock ett undantag. Lin Kowalska, 23, och Michaela Forni, 25, står bakom det moderna välgörenhetsprojektet Givesom™ som är ett av mycket få företag i IT-branschen som startats och drivs av kvinnor.

– Vi kände att det behövdes en bättre tjänst där det både är enklare att skänka pengar men där man också kan bidra genom att sprida tjänsten i sitt sociala nätverk, säger Lin Kowalska.

När man skänker pengar med Givesom™ så väljer man bara hur mycket pengar man vill ge per månad och berättar vilka ändamål man vill att pengarna ska gå till. Man lägger sedan upp betalning direkt på sidan och pengarna fördelas på betrodda organisationer som arbetar med just de ändamål man valt. Man kan också dela sin goda gärning med sitt sociala nätverk så att ännu fler kan vara med och bidra till en bättre värld.

Bakom projektet står två unga tjejer – Lin Kowalska och Michaela Forni, något som är ovanligt i IT-branschen. Med tydligt fokus på smarta IT-lösningar och ett brinnande engagemang för välgörenhet vill de göra det enklare för alla att bidra till en bättre värld.

– Tanken är att tillsammans kan vi göra stor skillnad. Vi vill att fler människor ska kunna känna sig som hjältar och vi vill att man ska känna sig som en del av en gemenskap när man skänker pengar via Givesom™, säger Michaela Forni.

– Jag tror att alla vill vara delaktiga i välgörenhet på något sätt, men många tycker att det är lite för komplicerat, fortsätter Lin. Dessutom måste man nästan alltid bestämma sig för en organisation åt gången, istället vill vi att man berättar vilket eller vilka ändamål man vill att pengarna ska gå till.

Vad tycker då Lin och Michaela om att det är så få tjejer som startar IT-företag?

– Det är väldigt synd. Vi ville att det skulle finnas en bättre tjänst för att skänka pengar till välgörenhet och att det skulle bli en IT-lösning var en självklarhet. Inledningsvis var könsfördelningen inget vi tänkte på men efter att ha sett hur branschen ser ut så är det uppenbart att det är alldeles för få tjejer och vi behövs i den här branschen säger Lin och Michaela.

Den nya tjänsten finns på www.givesom.org och man skänker mellan 25 och 45 kronor per månad.

Pressmeddelande från: Givesom