Tisdag 28 oktober 2014

Anne Liljeroth hos västgötar i Stockholm

Westgöta Gilles höstmöte hölls i år den 23 oktober på hotell Ariadne i Värtahamnen. Höstmötet var ett samarrangemang med Stockholmskretsen av Vänersborgs skolkamrater och Lidköpingssällskapet i Stockholm. Samarrangemang av det här slaget blir alltmer vanliga och samarbetet är positivt för alla parter. Gillets ordförande Gösta Larsson var kvällens värd.

Att skriva en bok

Efter en delikat trerätters middag hälsades författaren Anne Liljeroth välkommen. Hon höll ett intresseväckande anförande dels om hur det är "att skriva en bok" och dels om sitt eget författarskap. Hennes chosefria framförande med västgötskt anslag gick hem - hon var ju bland fränder.

Skara som romanmiljö

Anne Liljeroth är född och uppvuxen utanför Axvall, någon dryg mil från Skara. Hon bor i Stockholm där hon länge varit verksam med kommunikationsfrågor. Nu driver hon ett eget företag och "kombinerar uppdragen med sina två passioner - skrivandet och yogan."

När hon "gick i väggen" för några år sedan ville hon pröva något nytt och sökte sig därför till en kurs i litteraturvetenskap. När kursen var slut fanns ett embryo till en roman, ett utkast som bara växte och hade klara förtjänster. Efter ett par års arbete, och positivt kritiskt stöd, låg romanen "Bara människor" färdig (Hoi förlag, 2013).

Den närmare 400-sidiga romanen handlar "om behovet av upprättelse, och om konsten att glömma, gå vidare och förlåta." Den utspelar sig i en västsvensk småstad i nutid.

- Jag har lånat Skara som miljö, avslöjar Anne, och för alla som är något förtrogna med biskopsstaden är det inget svårt att känna igen sig; namn och företeelser som Fornbyn, djäknar, domkyrka, museet m fl väcker igenkännandets leende. Att huvudpersonen heter Saga Widerbeck för tankarna till Sara Videbeck i Almqvists "Det går an", som delvis utspelar sig i Lidköping, är först lite störande, men man vänjer sig ganska snart.

En roman om uppgörelse

"Bara människor" är en roman som handlar om uppgörelse med det förflutna, i viss grad en bok om hämnd. Boken är ingen deckare eller thriller, den kan snarare genrebestämmas som spänningsroman, ett relationsdrama. Ur baksidestexten saxar vi:

- När Saga Widerbeck bestämmer sig för att göra upp med sitt förflutna så gör hon det med besked. Hon köper helt sonika hel det hyreshus som för henne är förknippat med flera barndomstrauman. Väl på plats möter hon personer som hon har haft svårt att glömma, som har påverkat hennes livsval och självbild.

- Saga flyttar hem till sin barndomsstad med en plan. En plan för hur hon ska få dem att minnas, få dem att se henne som den hon är idag. Men saker och ting blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Anne Liljeroths nästa roman heter "Vanliga människor glömmer och går vidare". Den kommer ut den 13 november 2014 och är en uppföljning av "Bara människor". Anne skriver nu på sin tredje roman och nämnde för västgötarna att den nya romanen delvis har det tidigare långvårdssjukhuset Stora Ekeberg som miljö.

SL