Tisdag 28 oktober 2014


Till vänster: Tennsoldat föreställande en soldat i Afghanistan. Till höger: Tennsoldat föreställande en FN-soldat i Kongo.

Specialgjorda tennsoldater stöttar veteraner

Ancile Design jobbar med något så ovanligt som att göra tennsoldater. Nu har de gjort en specialutgåva med en FN-soldat i Kongo och en soldat i Afghanistan. Tennsoldaterna kommer säljas till förmån för Sveriges militära och civila veteraner genom Kamrathjälpen. Försäljningen startar 1 november på www.sverigesveteranforbund.se.

All tennsoldatstillverkning börjar med en bild på en verklig person och till specialutgåvan för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna har Ancile Design fått in bilder från många veteraner som själva gjort utlandstjänst.

– Veteranerna som bidragit med bilder har varit till stor hjälp. De har även fungerat som remissinstans för oss och har granskat och gett förslag på hur vi kan utveckla modellen, säger Tomas Alexandersson på Ancile Design.

Kamrathjälpen hjälper Sveriges civila och militära veteraner

Men de två små figurerna är inte bara fina prydnadsobjekt, utan de gör även gott för Sveriges civila och militära veteraner. Alla pengar från försäljningen går till Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas Kamrathjälpen som stöttar de civila och militära veteraner som av olika anledningar mår dåligt och behöver ekonomiskt stöd efter sin insats. Totalt produceras 2000 tennsoldater av specialutgåvan – 1000 av varje soldat – och de börjar säljas den 1 november hos Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

– Det kändes självklart att ringa SVF och fråga om ett samarbete. Jag har själv gjort tre missioner och vet hur tufft det kan vara, säger Tomas Alexandersson.

Självklar julklapp

– Det här är ett av otaliga exempel på hur veteraner verkligen ställer upp för varandra, men det är alltid lika hjärtevärmande att se. Nu kommer jag ge tennsoldater i julklapp till alla jag känner, säger Anders Ramnerup, generalsekreterare på Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.


Pressmeddelande från: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna