Måndag 20 oktober 2014


Majken Dahlén från Hovby och Berit Larsson med rötter från Kinnekulle. Majken har med sig fotografier som hon lånar ut till hembygdsföreningen

Fototräff på Kinnekulle

Helgens fototräff på Kinnekulle lockade många besökare, uppskattningsvis kom ca 250 personer till de två eftermiddagar som anordnades av Kinnekulle Hembygdsföreningen. Redan innan portarna öppnades på lördagen vänta ett 20-tal personer på att få botanisera bland bilder mm.

Helgens tema var "Åkdon" på scen i hembygdsgården visades fotografier på olika åkdon allt från sparkstöttning till lastbilar. En vacker röd scooter med hjälm och handskar från 1960-talet hade lånats från Scootermuseet i Blomberg och denna prydde sin plats.

Majken Dahlén från Hovby besökte fototräffen tillsammans med sin kusin Berit Larsson. Båda har rötter från Kinnekulle. Majken har tidigare lånat ut fotografier och vid söndagens besök hade hon ytterligare fotografier som hon ville dela med sig av. Fotografierna lånas av föreningen och skannas av, originalen lämnas senare tillbaka. På baksidan av varje kort har Majken dokumenterat ner namn, byggnader och datum bilderna och informationen blir en historia och kanske kommer någon senare att få ta del av denna och på så sätt knyts påsen ihop.

Till helgens fototräffa kommer människor från både när och fjärran, dessa träffar har inte bara blivit en fototräff för att leta upp fotografier utan även en mötesplats. Det är inte alls ovanligt att det sker möte med mellan gamla skolkamrater och släktingar. Våffeljärnen och kaffekokaren gick varm , även vid kaffebordet fortsatt pratstunderna.

Idag har Kinnekulle Hembygdsföreningen ca 5500 gamla bilder, den organiserade dokumentationen började 2001 och idag finns många bilder även på föreningens hemsida. Syftet med både fototräffarna och föreningen hemsidan är att sammanföra informationen och kunna sprida denna bland intresserad. De flesta fotografier är från tiden innan kameran blev var mans egendom, därför efterlyses bilder och information från 1950-talet till nutid då detta också kommer att bli historia.

Föreningen slutar inte att förundras över detta intresse för bilderna även unga som gamla kommer till träffarna, människor med eller utan kontakter från bygden. Bilderna talar sitt givna språk och berätta om en gången tid oavsett man har rötter från bygden.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin