Torsdag 16 oktober 2014

Kommunledningen på besök hos Kinne-Vedums Handelsträdgård

Håkan Holgersson började odla i liten skala redan när han gick i skolan. Han började med fröer och provade sig fram. Så småningom tyckte föräldrarna att han skulle köpa ett eget växthus. Det första växthuset var på fem kvadratmeter. Han odlade och sålde i mindre skala men försäljningen ökade allt mer.

Efter utbildning på Trädgårdsskola i Örebro startade Håkan Kinne-Vedums Handelsträdgård 1997. Försäljningen har ökat cirka 12 procent per år och växthuset har blivit allt större. I den senaste utbyggnadsetappen 2012 investerade Håkan tre miljoner kronor. Han har idag en fast anställd och några säsongsanställda.

Idag driver Håkan en stor, fin handelsträdgård med totalt 3 500 kvadratmeter växthus och fina bevattningssystem. Han odlar sommarblommor, penséer, påskliljor, pelargoner, lobelia, tagetes, ampelväxter med mera. Han odlar även grönsaker, västeråsgurka och obesprutade tomater som finns till försäljning från maj till mitten av november. Den mest intensiva tiden för Håkan och hans medarbetare är inför Mors dag.

Av totalt nittio tusen penséer går ungefär hälften till kyrkogårdar i olika pastorat. Eftersom det är ett stort antal växter som skall hanteras använder Håkan maskiner för att "jorda" krukor. Han berättar att en av maskinerna klarar av tre tusen pelargonkrukor i timmen. På önskelistan just nu står en planteringsrobot.