Tisdag 14 oktober 2014

Verner Lindblom är död - Ett långt liv har nått sin slutpunkt

Jag är född 1975. Första gången jag hörde talas om Verner Lindblom var i mitten av 80-talet när vår mellanstadielärare Olof "Olle" Andersson berättade att han skulle höra på debatter om Svea rikes vagga. Lindblom och Stålsjö var förstås självskrivna i dessa debatter. Den så kallade Götalandshypotesen har med tiden vunnit alltmer gehör.

Det är måhända inom den historiska sfären - så är det alldeles säkert - som Verner Lindblom har gjort de största avtrycken. Men för mig var han så mycket mer.

Vikarien som hoppade in på Ljungsbackenskolan när jag själv var elev på högstadiet, mannen med klurigheter (bok utgiven med klassiska klurigheter), uppesittarkvällar i närradion och den trevlige mannen som alltid hade en stund över.

Men Verner Lindblom var också sport i det avseende jag nu ska komma till. Jag skrev en sportkrönika som publicerades i Götene Tidning den 16 augusti 2006. När jag nu citerar det avsnitt som handlar om Verner, så är det mitt högst personliga sätt att hedra honom.

Krönikan hade rubriken "Samtal på vårdcentral" och i ingressen hette det:
"Så märklig kan tillvaron vara, att det är på en vårdcentral - av alla platser - som man får uppleva ett hyperintressant samtal. Att Verner Lindblom var så kunnig och påläst om sport hade jag ingen aning om!"

Vidare i krönikan: "Verner Lindblom har för mig alltid varit en levande uppslagsbok om allt som rör historia, särskilt landet Sveriges vagga, men han kan sport också.
Vi hade sagt ett och annat om en Jan Guillou-serie som repriseras nu. Sen säger Verner:
-Vad säger du Fredrik, var det inte fel att spela med Kim Källström istället för Anders Svensson?
-Ehh... jo, sa jag, smått chockad.

Mina sportsamtal med Verner Lindblom hade så långt begränsat sig till ett eller annat ord om Villa men här, där vi ömsom stod och satt i vårdcentralens väntrum, spelade Verner ut ett kunskapsregister inom sport som jag blev mycket imponerad av. Ibland får jag för mig att själv vara någorlunda påläst men - Verner har järnkoll.

Han analyserade det svaga VM:et, gnällde över allsvenskans utfyllnadslag som han kallade Häcken, GAIS och Öster (…) och tyckte att friidrotten var mycket nedsudlad av fusk eller misstanke om fusk."

Kanske sitter Verner Lindblom nu på en himmelens bänk och diskuterar med Dag Stålsjö. De är redan igång, kan jag tro.

Fredrik Larsson
Reporter Götene Tidning 1994-2009