Tisdag 14 oktober 2014

Bilder från förr

En av hösten stora publikdragare är den fototräff som anordnas årligen av Kinnekulle Hembygdsförening. På lördag och söndag i Medelplana bygdegård öppnar föreningen dörrarna till sitt bildarkiv. I föreningens bildarkiv finns ca 5500 gamla bilder från Västerplana, Medelplana, Österplana och Kestad socknar.

Syftet med träffarna är att få in bilder och visa de bilder som inkommit under åren och sprida och få in ny information. Fotografierna speglar olika tidsepoker, åkdon, människor, barn i skola och konfirmation, byggnader mm. Historier som berättas läggs till de olika fotografierna och föreningen uppdaterar ständigt sitt bildarkiv.

När kameran inte var varje mans egendom gjordes oftast besök hos fotografen, att ta porträttbilder var en stor upplevelse och bilderna sparades. Idag med den digitala tekniken tas bilder vid alla tillfällen, dokumentationen glöms oftast av och vad händer med bilderna vet vi inte?

"En bild säger mer är tusen ord" är ett ordspråk som på kommande fototräff är signifikativt för helgens begivenheter. Som vanligt finns möjligheten att köpa kaffe med nygräddade våfflor under båda dagarna och föreningen hälsar alla intresserade att komma till helgens fototräff.

Text: Lena Brodin