Onsdag 8 oktober 2014

Den prisbelönta manskören Chanticleer gästar Vara Konserthus

En av världens absolut främsta manskörer, Chanticleer, gästar Vara Konserthus den 15 oktober. Chanticleer har gjort sig kända världen över genom sin blandning av nästintill bortglömd vokalmusik från renässansen och helt ny musik av dagens stora kompositörer. Till Vara kommer de med ett program som spänner från Palestrinas och Gesualdos madrigaler från 1500-talet, via romsk tradition till spirituals och musik av moderna kompositörer som Peter Gabriel.

Chanticleer beskrivs som en orkester av röster och har kallats för ”världens regerande manskör” av den prestigefyllda kulturtidskriften The New Yorker. Det är med andra ord ett stort internationellt besök som väntas när Chanticleer gästar Vara Konserthus.

- När jag programlägger de klassiska serierna på konserthuset försöker jag få en eller ett par riktigt fina internationella bokningar. Chanticleer är just en av dessa, berättar Paul Bothén, producent för klassisk musik på Vara Konserthus.

Chanticleers har en unik blandning av tolv mansröster från countertenor till bas och deras tolkningar av vokalmusik, från renässans till jazz och från gospel till nutida musik har blivit ett signum för ensemblen. Till Vara kommer Chanticleer med ett program som börjar i 1500-talets musik och slutar i musik av mer samtida kompositörer som Duke Ellington, Kurt Weill och Peter Gabriel. Programmet har titeln The Traveler och sägs kretsa kring de känslor som många av oss delar: längtan efter gemenskap, reslust, nyfikenhet och en vördnad för naturen omkring oss. Chanticleer vill även genom sitt program lyfta en romsk anda som kanske finns någonstans inom oss alla.

- Detta program, med ett pärlband av sånghits genom historien, skall man inte missa om man är det allra minsta intresserad av sång, menar Paul Bothén.

Chanticleer grundades år 1978 av tenoren Louis Botto och har sitt säte i San Fransisco. Ensemblen har tolv heltidsanställda sångare. De har genom åren vunnit två Grammys och funnits med på Billboards klassiska lista ett antal gånger och släppt över en miljon exemplar av sina inspelningar.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus