Tisdag 7 oktober 2014

Oktoberfest på Forsviks Bruk

Under höst och vinter är det oftast ganska lugnt på Forsviks Bruk. En och annan visning för bokade grupper, annars vilar den gamla bruksmiljön stilla i väntan på nästa säsongs turister. Men i höst blir det annorlunda. Åtminstone den 9 och 10 oktober, då bruket gästas av fyra hundra fjärde- och femteklassare från Tibro och Karlsborg. Och på lördagen dukas det för oktoberfest i gjuteriet.

Det är företaget Naturbordet, i samarbete med Forsviks Bruk, Forsviks Intresseförening och Forsviks Varv, som tagit initiativet och bjudit in kommunernas skolor på en heldag där elever i årskurs fyra och fem välkomnas till det gamla bruket för att lära sig om industrihistoria och få känna på hur livet kunde te sig här för omkring 100 år sedan. Bland annat kommer de att få se smeden arbeta i smedjan och de kommer att få åka med den gamla bruksjärnvägen till hjulångaren Eric Nordevall II, där de får stiga ombord för en lektion om hjulångarens historia och funktion.

- Vi hoppas att barnen blir budbärare och lockar ännu fler att besöka bruket nästa sommar, säger Lars Klint, som arbetar i skogsindustrin till vardags och driver företaget Naturbordet på fritiden. Han tillägger att gensvaret från skolorna varit enormt; han skickade ut en intresseförfrågan till samtliga skolor i de kringliggande kommunerna – och alla nappade.

Det stora intresset har medfört en hel del pusslande med schemat under de två dagarna barnen besöker bruket. Med start klockan 9 på morgonen ska sammanlagt cirka fyrahundra barn – 150 på torsdagen och 250 på fredagen – uppdelade i mindre grupper besöka sju olika stationer i den gamla bruksmiljön, där de kommer att få se och lära sig om brukets historia, von Platen, teknik, elektricitet, kvarnen, kanalen och hur livet var förr i tiden. Lunch kommer att lagas till av Naturbordet och serveras i ett 10 x 21 meter stort tält, som spänts upp inne i det gamla järngjuteriet.

Oktoberfest med mat, dryck och levande musik

På lördagskvällen, den 11 oktober, blir det oktoberfest i gjuteriet. Det stora tältet som tjänat som matbespisning åt skolbarnen får då bilda fond åt en lokal variant av tyskarnas oktoberfest, med mat, dryck och musikunderhållning. Bland annat kommer det att serveras helstekt vildsvin och annat gott av lokala råvaror. För det stämningsfulla ljuset står Ola Johansson, som till vardags är ljussättare på Göteborgs Operan.

Oktoberfesten arrangeras av Naturbordet, i samarbete med Forsviks Intresseförening och Musik i Forsvik. Idén fick Lars Klint under en av sommarens musikaftnar, då han njöt av irländsk folkmusik i den unika och stämningsfulla miljön.

- Vi hoppas förstås att det här ska kunna bli en tradition och ett sätt att förlänga säsongen vid Forsviks Bruk, säger Lars Klint, som har gott om idéer på lut när det gäller att locka besökare till Forsvik, även under höst, vinter och vår.

Lars är gammal Forsviksbo, numera boende i Tibro, och brinner för Forsvik. Under sommaren har han och hans kollegor på Naturbordet hållit till vid slussen i Forsvik, där de grillat hamburgare och erbjudit enklare guidade turer kring slussen och kanalen. Bruket minns han från sin uppväxt på 1960-talet och då det fortfarande tillverkades papper här till slutet av 1970-talet.

- Då var det skitigt och dant och när sågverket lades ner, började det förfalla, innan det rustades upp. Jag är glad att bruket renoverats och bevarats för eftervärlden. Nu är det jättefint!

Pressmeddelande från: Västarvet