Måndag 6 oktober 2014

Älgjakten startar i södra Sverige

Måndagen den 13 oktober startar jakten på älg i södra Sverige – från Dalarna och söderut. Älgjakten lockar även unga tjejer, som till exempel Johanna Nilsson från Sysslebäck i Värmland.

I en nyproducerad kortfilm får vi höra Johanna berätta om sitt jaktintresse och se när hon jagar älg med löshund. Filmen ingår i serien På spaning efter jaktens själ, producerad av Nanna Hamilton för Svenska Jägareförbundet och kan ses på http://www.youtube.com/watch?v=k9RcRNvAc2o&feature=youtu.be

Men det finns många fler kvinnor som jagar, cirka 17 600 i hela landet. Och var femte som tar jägarexamen är en kvinna – en trend som varit stabil under de senaste åren.

-Men det är bara 6 procent av totala antalet jägare som är kvinnor – så vi vill se fler kvinnliga jägare i skogen, säger Anja Kjellsson, ansvarig för JAQT, som är Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk. JAQT arrangerar allt från skytteövningar till jakter och är en bra sluss för nya jägare ut i skog och mark, tillägger Anja Kjellsson.

Under årets jakt kommer cirka 95 000 älgar att fällas, ungefär samma antal som förra jaktsäsongen och cirka en tredjedel av dessa fälls i södra Sverige.

Älgjakten sker oftast med hund. Att jaga älg med löshund är nödvändigt i de stora svenska skogarna. Jakten går till så att hunden söker upp älgen och sedan markerar hunden med ett lugnt och jämt ståndskall för jägaren var älgen står, så att jägaren kan smyga sig på och fälla älgen. De vanligaste älghundsraserna är jämthund, gråhund och laika.

Efter fyra veckor är ungefär 50 procent av älgarna fällda och efter elva veckor 90 procent.

Älgjakten ger ett naturligt och nyttigt viltkött och alltfler konsumeter efterfrågar viltkött och störst är efterfrågan på grytbitar av älg. Det ska tydligen vara en älggryta i år!

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet