Måndag 6 oktober 2014


Operatören Claes Ringeby tillsammans med Anders Hermansson, ansvarig för produktionen i Kinnarp, ståendes vid en av de maskiner som kommer att bytas ut

Storinvestering i Kinnarpsfabriken

Kinnarps har tagit beslut om att investera närmare 60 miljoner kronor i sin befintliga produktionsenhet i Kinnarp. Fabriken utökas nu med en ny maskinpark som kommer ge kunden betydligt fler valmöjligheter. Produktionen har länge varit optimerad för stora volymer, nu optimeras fabriken också för individuellt utformade produkter i små serier.

– Trenden pekar på att allt fler vill sätta sin individuella prägel på produkten. Kunderna vill kunna ändra färger, mått och utseende på inredningen och helst ska det inte kosta något extra. För att kunna möta våra kunders krav, behöver vi investera i ny produktionsteknik som klarar av små serier och många förändringar, säger Per-Arne Andersson, VD på Kinnarps AB.

Den nya produktionslinan som nu ska byggs upp är helt inriktad mot enstycksproduktion. Det innebär att varje enskild produkt går igenom tillverkningskedjan som en unik produkt utan omställning på produktionslinan.

– Vi investerar också i maskiner som ska förbättra utseendet på våra produkter. Till exempel planerar vi att köpa in den senaste tekniken för kantbearbetning. Den typen av investeringar öppnar också upp möjligheterna för framtida produkter, vi kan nu förfina formspråket och förbättra finishen, menar Per-Arne Andersson.

Uppbyggnaden av den nya produktionslinan kommer att ske under pågående tillverkning, vilket ställer höga krav på planering och samordning. Planen är att den nya maskinparken ska driftsättas succesivt under de kommande två åren. Några nyanställningar planeras inte initialt. Anders Hermansson, som är ansvarig för produktion i Kinnarp, gläds åt investeringsbeslutet:

– Jag tycker givetvis att det är jätteroligt att vi ska investera i nya maskiner och att våra ägare vågar satsa på svensk produktion. För att vi ska kunna konkurrera med lågkostnadsländer med låga löner behöver vi vara supereffektiva. Kinnarps har länge varit känt för att arbeta optimerat och det ryktet ska vi behålla. Den nya produktionslinan ska bli en av möbelbranschens bästa och mest effektiva.

Pressmeddelande från: Kinnarps