Torsdag 2 oktober 2014

Äggets dag firas över hela världen 10 oktober

Nästa fredag är det dags för Äggets dag. I år firas den internationella äggdagen för nittonde gången. Rent statistiskt knäcks och äts 5 miljoner ägg en vanlig dag i Sverige. Den 10 oktober knäcker landets äggproducenterna lite extra och firar dagen på olika sätt.

I gårdsbutiken som hör till Håle lantbruk utanför Grästorp kan besökarna träffa personal som dagen till ära klätt ut sig till ägg. Andra bönder bjuder in dagisgrupper som får vara några timmar på gården, träffa höns och äta ägg. I Stjernsunds gårdsbutik blir det tipspromenad och självklart får man prata med hönsen på den ekologiska gården.

- Det är stor uppfinningsrikedom bland våra medlemmar, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för Svenska Ägg.

- Jag tycker förstås att varje dag är äggets dag, men det är kul att vår bransch har en egen dag när vi kan fira lite extra, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i Svenska Ägg.

Äggkonsumtionen har ökat i Sverige under en lång rad av år, mycket beroende på tränings- och hälsotrender.

- Jag hoppas och tror Äggets dag kan få ännu fler att upptäcka allt det goda och nyttiga med ägget. Hemma blir det förstås fredagsmys med ägg. Chokladmousse är en favorit i familjen, säger Astrid Lovén Persson och skrattar.

Fakta om Äggets dag

Äggets dag instiftades 1996 och av International Egg Commission, IEC, som är ett globalt nätverk för äggindustrin med medlemmar i över 80 länder.

Läs mer om World Egg Day på thinkegg.com

Fakta om ägg

Enligt den senaste statistiken ät vi i snitt 222 ägg om året. Av dem är det cirka 175 som vi köper i affären med skal på. Resten finns i färdigrätter, kakor, pasta och annan mat där ägg ingår.
  • 97 procent av alla svenskar äter ägg.
  • 70 procent av alla svenskar äter ett eller fler ägg i veckan.
  • Det tar cirka 25 timmar för hönan att bilda ett ägg.
Pressmeddelande från: Svenska Ägg