Torsdag 2 oktober 2014

170 år gammalt öl återskapat

Ett av världens äldsta bevarade öl har återskapats. Ölet, som härstammar från 1800-talets början, upptäcktes i ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård för fyra år sedan. Efter omfattande analyser har originalreceptet återskapats och nu inleder det åländska bryggeriet Stallhagen en kommersiell försäljning av den unika drycken.

Det var på sommaren 2010 som dykare upptäckte ett skeppsvrak i Ålands skärgård. Ur lasten bärgades fler än hundra flaskor champagne och fem flaskor öl. Ålands landskapsregering i det självstyrda landskapet Åland är ägare till samtliga fynd och har låtit ölen analyseras av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland.

”Våra analyser fokuserade på ölets fysio-kemiska element. Vi isolerade och identifierade olika mikrober som är vanliga i öl. Ölet hade delvis skadats under den långa lagringen på havsbotten, så det var en trevlig överraskning att hitta levande mjölksyrebakterier i vätskan. Bakterier av den här sorten var typiska i dåtida öl. Dessa har använts i det nyskapade Stallhagen ölet”, säger Annika Wilhelmson, Customer Manager på VTT.

Forskningsresultaten visade att det fanns två olika ölsorter i de gamla flaskorna. Experter vid det belgiska universitetet KU Leuven har deltagit i det omfattande arbetet med att återskapa ölet. Jäsningsmetoden som har använts är nyskapande och unik.

”VTTs analysresultat gav oss insyn om ölets alkoholhalt, färg och beska. De levande cellerna som fortfarande fanns kvar i flaskan hjälpte oss bestämma vilken typ av jäst och bakterier som hade använts i tillverkningen av ölet. För detta öl kombinerade vi en bit av tradition och historia med modern och innovativ bryggningskunskap. Symbiosen mellan organismerna och de unika maltaromerna resulterar i den unika smakprofilen i detta öl”, säger professor Gert De Rouck vid KU Leuven universitetet.

Resultatet är lanseringen av en autentisk replika av vrakölet som getts namnet Stallhagen Historic beer 1843.

“Med dagens lansering har vi nått en milstolpe i ett spännande projekt som har tagit fyra år. Stallhagen 1843 är ett sofistikerat öl med en finstämd och len karaktär som ger en uppfattning om hur ett kvalitetsöl smakade i början på 1800-talet“, säger Stallhagens VD, Jan Wennström.

Bryggeriet Stallhagens samarbete med Ålands landskapsregering gör att en del av intäkterna från varje såld ölflaska går till välgörande ändamål.

”Ålands landskapsregering har beslutat att överskottet ska användas för marinarkeologisk forskning, sjöfartshistoria och för Östersjöns miljö”, säger Ålands kulturminister Johan Ehn.

Pressmeddelande från: www.visitaland.com