Fredag 14 mars 2014

Jula firar 35 år

I år är det 35 år sedan familjeföretaget Jula startade verksamheten på gården Jultorp i Larv socken mitt i Västergötland.

En tidig storsäljare var en kombinerad vedklyv och vedkap. Idag har Jula 2 300 anställda i tre länder och ett sortiment som omfattar 13 000 produkter.

- Jag har varit med från starten och det har varit en fantastisk resa med enorm utveckling. Först var det fokus på tillverkning, sedan på postorder, sedan på att bygga upp varuhuskedjan och nu är det full satsning på att ta sig ut i Europa, säger Karl-Johan Blank, koncernchef och huvudägare.

Julas första 35 år har bjudit på fantastiska framgångar men även en del motgångar.

- Det har inte varit lätt alla gånger, men det är av motgångarna som man lär sig att hitta nya bättre vägar framåt, säger Karl-Johan Blank.

- En tydlig del av framgångsrecept är långsiktigheten som familjeföretaget Jula har. Våra ägare gör hela tiden satsningar med siktet inställt på långsiktig lönsamhet, säger Joachim Frykberg, VD Jula AB.

Genom åren har Julas ägare, Karl-Johan Blank och Lars-Göran Blank, satt sin tydliga prägel på företaget. Med sin entreprenörsanda, sina tankegångar och sitt arbetssätt har en egen kultur kallad Julaandan utvecklats.

- Julaandan är en viktig del i Julas framgångar, genom den utvecklas företaget och medarbetarna. Expansion och ständig förändring genom medvetna val är andra tydliga ideal i vårt koncept, vi försöker alltid bli lite bättre dag för dag, säger Joachim Frykberg.

35-årsfirandet innebär inte någon paus i Julas expansion. Satsningen fortsätter under 2014 med 12-14 nya varuhus och utbyggnad av centrallagret.

- Just nu satsar vi på att bygga ut vårt centrallager i Skara med 40 000 kvadratmeter. Totalt blir det då 150 000 kvadratmeter. Skara har ett bra logistikläge och en fantastisk, lojal personal. Det är sådant som gör att man vill satsa och jobba vidare med det här, säger Karl-Johan Blank.

Jula firar 35 år under hela 2014 vilket kommer att synas främst i varuhusen i Sverige, Norge och Polen.

- 35 år är en bra ålder. Vi är tillräckligt gamla för att ha samlat på oss mycket erfarenhet, samtidigt är vi fortfarande unga och hungriga, säger Joachim Frykberg.

Kort Julahistorik

1979 startades familjeföretaget Jula på gården Jultorp (Jula har fått sitt namn efter gården). Stigande oljepriser gjorde att folk såg sig om efter alternativa sätt att värma sina hus och en tidig storsäljare var Julakapen, en kombinerad vedkap och vedklyv.

Efterfrågan på reservdelar och tillbehör sköt snart i höjden och man blev tvungen att lagerhålla de mest efterfrågade delarna vilka skickades ut till kunden. Julas postorderverksamhet hade sett dagens ljus.

I början av 1980-talet utökades sortimentet och sammanställdes i en produktkatalog som skickades ut till kunderna. Filosofin var redan från början kvalité och låga priser vilket uppnås genom inköp i stora volymer direkt från tillverkaren.

1985 öppnades Julas första varuhus. Det skedde i Skara som sedan dess varit Julas huvudort. 1985 hade Jula 10 anställda, ett varuhus, postorderförsäljning och en omsättning på 10 miljoner SEK.

Den svenska ekonomiska krisen i början av 1990-talet gjorde att Jula valde att bredda sin verksamhet med fler varuhus. 1992 startade Jula sitt andra varuhus. Under 1990-talet öppnades sedan flera varuhus och kedjan började växa fram.

1995 passerade Jula 100 anställda, med tre varuhus, postorderförsäljning och en omsättning på 200 miljoner SEK.

2000 öppnade Jula sitt stora konceptvaruhus i Kungens Kurva vilket markerar starten på utvecklingen till varuhuskedjan så som den ser ut idag.

2002 hade företaget 500 anställda, sju varuhus, postorderförsäljning och en omsättning på 450 miljoner SEK.

2004 samlade Jula sina sju olika lager till ett stort Centrallager i Skara (2014 byggs lagret ut för fjärde gången vilket kommer göra det cirka 150 000 kvadratmeter stort).

2008 etableras Jula i Norge.

2008 passerade Jula 1000 anställda, 28 varuhus i två länder, postorderförsäljning och 2 miljarder SEK i omsättning.

2010 ändrade Jula Postorder AB namn till Jula AB.

2011 etablerades Jula i Polen, en marknad som har potential att bli Julas största.

2011 upphörde Jula även med distanshandel och i september samma år startade lojalitetsprogrammet JulaClub.

2013 passerade Jula 2 200 anställda, 67 varuhus i tre länder och omsättningen överstiger 4,9 miljarder SEK.

2014 firar Jula 35 år.

Pressmeddelande från: Jula AB