Onsdagen den 24 oktober 2012

photo credit: mconnors - morgueFile license

Thailandsresenärer erbjuds illegalt elfenben

Nästan var fjärde svensk Thailandsturist har sett elfenbenssouvenirer under sin semester – som oftast kommer från tjuvskjutna elefanter i Afrika. Det visar en färsk undersökning bland drygt 1 000 resenärer som gjorts på uppdrag av WWF.

Varje år åker hundratusentals svenskar till tropiska länder och mer än 350 000 turister besöker Thailand. WWF har genom undersökningsföretaget Cint frågat drygt 1000 Thailandsresenärer mellan 15-80 år om de sett elfenbenssouvenirer till salu. Av de 23 procent som svarat ja på frågan uppger sex av tio att de sett elfenben säljas på öppna marknader. Andra erbjuds souvenirerna i butiker, på gatan eller i olika hotellshopar.

Det betyder att cirka 80 000 svenskar erbjuds att köpa elfenbensprodukter som hotar de vilda elefanterna och som är förbjudna att ta med sig hem till Sverige.

– Vi uppmanar alla turister att säga nej till elfenben. De som köper riskerar att bli ofrivilliga smugglare och bidrar till den illegala och oetiska handel som ligger bakom det till synes oskyldiga semesterminnet. Varje år dödas runt 23 000 elefanter i Afrika bara för sitt elfenbens skull, och de senaste åren har jakten ökat dramatiskt, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Elfenbenen i Thailand kommer så gott som alltid från en illegalt skjuten elefant i Afrika och inte från inhemska självdöda djur, enligt WWF. Från Afrika fraktas elefanthornen till Asien. Den smutsiga handeln tvättas vit när det insmugglade elfenbenet säljs som inhemska, lagliga produkter. De som ligger bakom är välorganiserade kriminella ligor, jämförbara med drog- och vapenhandelsligor.

Att importera elfenben till Sverige och resten av EU är straffbart om man inte har ett särskilt tillstånd.

– WWF uppmanar också resebranschen att informera sina resenärer att det är förbjudet att till exempel ta med sig ta med sig elfenbensprodukter hem från Thailand och andra tropiska länder. Flera av dem stöttar WWFs kampanj ”Stoppa den illegala djurhandeln”, vilket vi är glada över, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

Enbart de senaste åren har den illegala handeln med djur ökat dramatiskt. Bara i Sydafrika har jakten på noshörning ökat med 3 000 procent sedan 2007. Hittills i år har 455 noshörningar dödats. De tjuvskjutna djuren blir turistsouvenirer och används i orientalisk medicin. Skinn och andra kroppsdelar från tiger, elfenben och noshörningshorn exporteras till Thailand, Kina och Vietnam.

Den illegala handeln är väl organiserad i internationella nätverk. Omsättningen är cirka 65 miljarder kronor per år globalt, vilket gör det till den femte största olagliga verksamheten i världen.

Tänk på:

Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands.

Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.

Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade, med många arter är handeln helt förbjuden.

CITES-konventionen(Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) reglerar all internationell handel med hotade arter. De mest hotade finns på CITES bilaga 1 A som elefanter, noshörningar och tigrar där handel mellan länder är förbjuden. Tillstånd krävs från både ursprungs- och mottagarland (i Sverige är Jordbruksverket tillståndsgivande myndighet).

Pressmeddelande från: WWF