Torsdagen den 4 oktober 2012

Årets jaktsäsong drar igång

På måndag börjar älgjakten i södra Sverige Även om jägarna i den södra delen av landet ofta har flera olika klövviltarter att jaga så intar älgen en särställning som symbol både för Sverige och för den svenska jakten.

Administrationen kring älgjakten har nyligen genomgått stora förändringar. En oroande trend är att de statliga fällavgifterna (den avgift som jägarna måste betala till staten för varje älg som fälls) i år har ökat kraftigt på många håll. För jägarna i Sörmland höjs fällavgifterna mest i landet, från 600 kronor till 1200 kronor för en vuxen älg. För kalv har man återinfört fällavgift och för ett litet jaktlag som skjuter två stora och två små älgar ökar den statliga fällavgiften med 150 procent i Sörmland, vilket många jägare ifrågasätter.

-Det vore rimligt om samhället också är med och bekostar förvaltningen, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet. Idag är det jägarna som ensamma står för hela förvaltningen. För samhället och landet betyder älgen mycket som nationalsymbol, varför det är rimligt om samhället också bidrar med resurser till förvaltningen, avslutar Daniel Ligné.

Av de totalt cirka 100 000 älgar som sköts ifjol föll cirka 30 000 inom de län som börjar jaga älg i oktober, ungefär söder om Dalarna. Om lika många älgar fälls i år så får de sydsvenska jägarna ett tillskott av nästan 4 000 ton älgkött av bästa kvalitet. Älg, och annat vilt, ger ett välsmakande kött som har låg fetthalt men är rikt på nyttiga omega-3-fettsyror.

Från 1 oktober får du även jaga med drivande hund. Se jakttider för alla arter och i hela landet.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet