Onsdag den 22 februari 2012

Utökad övervakning av dvärgbandmask


4 000 prover med spillning från rävar ska analyseras för att få en heltäckande bild av hur förekomsten av rävens dvärgbandmask ser ut i Sverige. Det har Jordbruksverket beslutat om i övervakningsprogrammet för rävens dvärgbandmask 2012. Det praktiska genomförandet och analyserna sköts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som tillsammans med Svenska Jägareförbundet bygger upp ett nätverk av jägare som samlar in spillningen.

Rävens dvärgbandmask är en parasit som under 2011 för första gången påvisades i Sverige. Provtagning på 3 000 rävar under förra året visar att den är ovanlig här. Den har hittills bara påträffats på tre platser i Sverige.

Liten risk för människor

Jordbruksverket och Socialstyrelsen lämnade i juni 2011, efter samråd med flera andra myndigheter och organisationer, in en rapport till regeringen med riskvärdering och förslag på en kombination av åtgärder. Myndigheterna konstaterade i rapporten att det är omöjligt att utrota parasiten, men att risken att människor utsätts för smitta är mycket liten.

– En åtgärd vi föreslog i regeringsuppdraget var att utöka övervakningen och det har vi nu beslutat att göra under 2012. Förra årets övervakning visar att parasiten är ovanlig i Sverige men vi behöver följa utvecklingen. Utöver övervakningen arbetar vi fram en myndighetsgemensam beredskapsplan för att vid behov kunna bekämpa parasiten lokalt i ett område, till exempel om vi ser att förekomsten ökar på ett sådant sätt att det kan innebära ökad risk att människor smittas, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.

– Med fortsatt hjälp från främst jägarkåren kan rävträck, från hela Sverige samlas in för analys inom årets övervakning. Träckprover beräknas vara mer kostnadseffektiva att samla in och analysera än att hantera hela rävkroppar, som vi gjorde 2011. SVA kommer även i år löpande redovisa resultatet av övervakningen. Det ger en snabb överblick av läget i Sverige. säger Erik Ågren, chef för viltsektionen på SVA.

Parasiten har hittills bara påträffats i mycket låg förekomst i Dalarna, Sörmland och Västra Götaland och förekomsten i landet bedöms vara låg. På kontinenten är den betydligt mer vanlig. Därför är Jordbruksverkets rekommendation att avmaska hundar som kommit i kontakt med smågnagare utomlands.


Pressmeddelande från: Jordbruksverket