Måndag den 13 februari 2012

3 av 10 kommuner överväger ta betalt för gatorna


Småhusägare i allt fler kommuner riskerar att få betala för kommunens gatukostnader. Enskilda familjer tvingas redan idag betala 100 000-tals kronor för gatuarbeten som de inte har beställt. Det visar en undersökning som WSP utfört på uppdrag av Villaägarna.

När kommunen bygger nya gator eller rustar upp befintliga gator kan kommunen välja att skicka räkningen till enskilda fastighetsägare. Systemet kallas för gatukostnader och har hittills tillämpats begränsat, men nu ökar intresset hos landets kommuner.

- Familjer som drabbas av gatukostnader får räkningar på 100 000-tals kronor helt utan förvarning. Följden blir att privatekonomin försämras drastiskt för många småhusägare, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

- Frågan är politiskt känslig. Det gör att det kan finns ett mörkertal här, men trenden är tydlig. Allt fler kommuner överväger att vältra över kostnaderna för sina gator på småhusägarna.

62 kommuner svarar i en enkät att det är mycket eller ganska troligt att de kommer att ta ut gatukostnader i framtiden jämfört med 37 kommuner som svarar att de tar ut gatukostnader idag. Övriga kommuner finansierar sina gatuarbeten via skattsedeln eller genom en exploatör.

En annan trend i undersökningen är att det blir vanligare att kommuner begär riktigt höga belopp av enskilda husägare – över en halv miljon kronor.

Villaägarna anser att gator och allmänna platser som alla kommuninnevånare har nytta av också ska finansieras gemensamt, via kommunalskatten.

- Villaägarna har påtalat problemen med gatukostnader för bostadsministern och en utredning är tillsatt. Dessvärre innebär utredningsdirektiven att systemet med gatukostnader blir kvar även om regelsystemet förbättras, säger Joacim Olsson.


Pressmeddelande från: Villaägarnas Riksförbund