Fredag den 3 februari 2012

Stamceller kan reparera skadad hornhinna


En ny hornhinna kan vara enda åtgärden för att förhindra blindhet - men bristen på donerat material gör att kön till en transplantation är lång. Forskare vid Sahlgrenska akademin har i en studie för första gången lyckats odla stamceller på mänskliga hornhinnor, vilket på sikt kan ersätta behovet av donatorer.

I Sverige utförs varje år omkring 500 hornhinnetransplantationer, i hela världen omkring 100 000. Genom transplantationen ersätts den skadade och "grumlade" hornhinnan som gör patienten blind med en frisk och genomsynlig. Men operationen förutsätter en donerad hornhinna, och bristen på donerat material är stor - inte minst globalt där religiösa och politiska åsikter ofta utgör hinder för användande av donerat material.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu tagit första steget mot att ersätta donerade hornhinnor med hinnor odlade av stamceller.

Forskarna Charles Hanson och Ulf Stenevi har i sin studie använt defekta hornhinnor från Ögonkliniken, Mölndals sjukhus. I studien, som publiceras i tidskriften Acta Ophthalmologica, visar forskarna att mänskliga stamceller efter 16 dagars förodling i laboratorium och sex dagars odling på hornhinnan kan fås att mogna till så kallade eptielceller, som är just de celler som håller hornhinnan genomsynlig.

-Liknande försök har gjorts på djur, men det här är första gången någon får stamceller att växa på en skadad mänsklig hornhinna. Det innebär också att vi tar första steget mot att kunna använda stamceller för att behandla defekta hornhinnor, säger Charles Hanson.

- Om vi lyckas etablera en metod för det här kommer tillgången på material för de som behöver en ny horhinna i praktiken vara obegränsad. Både operationsteknik och efterbehandling kommer dessutom att kraftigt förenklas, säger Ulf Stenevi.

Endast ett fåtal kliniker kan idag transplantera hornhinna. I Sverige utförs en stor del av transplantationerna vid ögonkliniken i Mölndal.


Pressmeddelande från: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet