Tisdag den 29 november 2011

LTHs julkalender sprängfylld med experiment


Går det att tända eld på ett papper med bara luft? Hur gör man glass med flytande kväve? Går rök att kyla ner? Vad händer i robotlabbet och hur funkar en Segway? Det blir ingen julstämning utan häftiga experiment, så missa inte årets julkalender från Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Under hela december fram till julafton går det öppna en lucka om dagen på LTH:s webbplats och se en webbfilm med roliga experiment. Det är femte året som studenter på LTH gör en julkalender full med spektakulära och lärorika experiment. Förra årets julkalender har visats mer än 70 000 gånger på Youtube och är ett uppskattat inslag på lektionerna i många skolor under december.

Årets julkalender innehåller 24 nya experiment och det är studenterna Lena Sandberg och Patrik Karlsson, som står bakom luckorna. Men i år finns några nya återkommande inslag: ”Veckans enhet” ”Docent Mauritsson” och ”Studiebesöket.”

I ”Veckans enhet varje måndag förklarar studenten Viktor Hultman på ett handfast och underhållande sätt enheter som ”knop” och ”hästkrafter” – var kommer de ifrån ursprungligen och varför heter enheten som den gör?
På torsdagar är det ”Docent Mauritsson, det vill säga fysikern Johan Mauritsson som visar spektakulära fysikexperiment.

I ”Studiebesöket” besöker Lena och Patrik olika spännande avdelningar på Lunds Tekniska Högskola, som till exempel robotlabbet, för att visa experiment som är svåra att göra i studion. Garanterat spännande!

Experimenten, som tar mellan två och sju minuter att göra, vänder sig i första hand till gymnasister och högstadieungdomar. Förhoppningen är att den ska kunna inspirera till aha-upplevelser och vilja att utforskare teknik- och naturvetenskapsområdet vidare på egen hand. I år firar julkalendern femårsjubileum och LTH firar 50-årsjubileum!

Kalendern finns på http://www2.lth.se/julkalender/2011/ och det är fritt att använda experimenten i utbildningssyfte. Där kan man även se tidigare års kalendrar, så det finns mer än 100 kemi-, fysik- och teknikexperiment samlade.

Årets julkalender finns även på LTH:s youtube kanal


Pressmeddelande från: Lunds universitet